Hyökkäys erämaassa on yhä elokuvahistorian hienoimpia westernejä ja käsikirja kaikille myöhemmille lännenelokuville

Jaa kaverilleTilaa Seura
Hyökkäys erämaassa
Hyökkäys erämaassa oli John Waynen läpimurtorooli pääosiin. © Films Sans Frontieres / Yle Kuvapalvelu

Stagecoach eli Hyökkäys erämaassa (1939) oli John Fordin ensimmäinen western moneen vuoteen ja myös ensimmäinen hänen lukuisista Monument Valleyssa kuvaamistaan lännenelokuvista. Sen käsikirjoitus perustuu lännenkirjailija Ernest Haycoxin novelliin The Stage to Lordsburg, mutta myös ranskalaismestari Guy de Maupassantin novelliin Rasvapallo.

Hyökkäys erämaassa on myös westernin historian täydellisin teos, sillä se esittelee lähes kaikki ne teemat, asetelmat ja henkilöhahmot, jotka myöhemmissä lännenelokuvissa esiintyivät pienin variaatioin.

Uuden Meksikon Lordsburgiin matkaavissa postivaunuissa istuu sekalainen joukko matkustajia, jotka joutuvat sekä keskinäisiin kiistoihin että intiaanihyökkäyksen kohteeksi. Keskushenkilö on John Waynen esittämä, etsintäkuulutettu Ringo Kid.

Fordin myöhemmissä westerneissään hyödyntämät teemat yhteisöstä vastaan ulkopuolisuus (erämaa vastaan sivistys), tasa-arvosta, suvaitsevaisuudesta ja intiaanien kohtalosta valkoisten siirtolaisten vyöryessä Länteen ovat jo kaikki esillä Hyökkäys erämaassa -elokuvassa. Se on yhä elokuvahistorian hienoimpia westernejä ja käsikirja kaikille myöhemmille lännenelokuville.

Hyökkäys erämaassa, la 8.6. klo 21.00 Yle Teema & Fem

X