I Am Ali – Dokumenttielokuva karismaattisesta ammattinyrkkeilijä Muhammad Alista

Jaa artikkeliTilaa Seura
Muhammad Ali (1942–2016) dokumenttielokuvassa I Am Ali.
Muhammad Ali (1942–2016) dokumenttielokuvassa I Am Ali. © Yle kuvapalvelu
I Am Ali -dokumentissa nyrkkeilijän tarina tulee kerrotuksi paitsi Alin omien vanhojen lausuntojen kautta, myös niiden lukuisten ihmisten toimesta, jotka vaikuttivat Alin uraan ja elämään.

Clare Lewinin 2014 valmistuneen dokumenttielokuvan I Am Ali ainoa uusi piirre ovat Muhammad Alin nauhoittamat puhelinkeskustelut lastensa kanssa. Ne muodostavat Alin elämästä ja urasta lopultakin varsin tavanomaisesti kertovan dokumentin tukirangan.

Muhammad Ali (1942–2016), entinen Cassius Clay, oli 1960–70 -lukujen näkyvimpiä ja kuuluisimpia hahmoja, ja kiistatta aikanaan maailman paras nyrkkeilijä. Lewinin elokuvassa hänen tarinansa tulee kerrotuksi paitsi Alin omien vanhojen lausuntojen kautta, myös niiden lukuisten ihmisten toimesta, jotka vaikuttivat Alin uraan ja elämään. Mukana ovat muun muassa nyrkkeilijät George Foreman ja Mike Tyson, ammattijalkapalloilija ja filmitähti Jim Brown, laulaja Tom Jones sekä Alin yhdeksästä lapsesta kolme.

Melko ristiriidattomassa sankarimuotokuvassa Alin persoonan käänteinen puoli vain vilahtaa perheenjäsenten puheissa; kaikki muu on ylistystä. Mutta kyllähän Ali sen ansaitseekin. Hän oli tärkeä esikuva niin Yhdysvaltojen mustille kuin Vietnamin sodan vastustuksellekin. Kuuluisan herjanheiton ja omakehun laskoksista pilkahteli lisäksi terävä äly, joka olisi varmasti tehnyt Muhammad Alista mestarin muuallakin kuin vain nyrkkeilykehässä.

I Am Ali, to 23.7. klo 21.00 Tv2

Lue myös: Jumalasta Guruun: Tanskalaisdokumentti syventyy idän henkisyyden oppeihin

X