I Am Bolt – Elämäkerrallinen dokumentti kaikkien aikojen menestyneimmästä pikajuoksijasta Usain Boltista

Jaa artikkeliTilaa Seura
Usain Bolt dokumentissa I Am Bolt.
Usain Bolt dokumentissa I Am Bolt. © yle kuvapalvelu
I Am Bolt on onnistunut urheiludokumentti ja urheilijan henkilökuva siksi, että se löytää niin monia kosketuspintoja.

Ei liene epäilystä siitä, etteikö jamaikalainen sprintteri Usain Bolt olisi 2000-luvun yleisurheilun ehdoton kärkitähti. Hänen uransa päättyi yleisurheilun MM-kisoihin Lontoossa 2017, mutta siitä Benjamin ja Gabe Turnerin dokumenttielokuva I Am Bolt ei kerro, sillä se tehtiin jo 2016. Tosin senkin päätteeksi Bolt jo fiilistelee uransa lopettamista ja pääsyä viimeinkin tavallisen elämän alkuun.

Yleisurheilun MM-kisoista Pekingissä 2015 alkava elokuva seuraa Boltin harjoittelua Rio de Janeiron olympiakisoihin 2016 ja käy siinä sivussa läpi hänen uraansa ja aiempia saavutuksiaan. Mutta se käsittelee myös treenaamisen ankaruutta sekä huippu-urheilijan yrityksiä elää rehkimisen välissä normaalia elämää ja hänen ajoittaista kyllästymistään koko touhuun. Boltista välittyvä kuva on hyvin inhimillinen ja eloisa.

Usain Boltin lisäksi dokumentin tärkeimmät jututettavat ovat hänen valmentajansa Glen Mills, agenttinsa Ricky Simms, managerinsa Nugent ”NJ” Walker ja isänsä Wellesley Bolt. Sanansa käyvät sanomassa myös urheilutähdet Michael Johnson, Serena Williams, Neymar ja Pelé.

I Am Bolt, to 30.7. klo 21.00 Tv2

Lue myös: Dokumentti: Projekti Todd Marinovich on henkilökuva amerikkalaisen pelinrakentajan elämästä

X