I, Pastafari – satiiri, joka pakottaa miettimään, mitä uskonnot lopulta ovat

Jaa artikkeliLähetä vinkki
Docventures: I, PASTAFARI. Kuvassa: Mathe Trial. Bread Bag Boot.
Docventures: I, PASTAFARI. Kuvassa: Mathe Trial. Bread Bag Boot. © LLC / Yle Kuvapalvelu
Docventuresin dokumentissa I, PASTAFARI pureudutaan satiiriksikin kutsuttuun uskontoon, pastafarismiin. Parodian avulla osoitetaan uskontojen tapaa käyttää valtaa.

I, PASTAFARI -dokumentin kuvissa näkyvät henkilöt tuovat väkisinkin hymyn huulille. Pastafarismia kannattavat ihmiset vannovat Lentävän spagettihirviön nimiin ja laittavat päähänsä uskonnolliseksi päähineeksi kutsutun pastasiivilän. He vaativat, että saavat pitää kyseistä uskonnollista päähinettä virallisten asiakirjojen kuvissa.

Pähkähullua, mutta samalla kovin paljastavaa. Parodian avulla osoitetaan uskontojen tapaa käyttää valtaa. Koko liike syntyi kritiikiksi Kansasin opetuslautakunnan päätöstä vastaan, joka salli älykkään suunnittelun opettamisen kouluissa evoluution rinnalla.

Uskontojen parodiointi on tulenarkaa touhua. Surullinen esimerkki tästä on profeetta Muhammedinkin kuvia julkaissutta satiirilehteä Charlie Hebdoa vastaan tehty terrori-isku, jossa tapettiin toimittajia ja pilapiirtäjiä. Pastafarien tavoite ei ole tuomita uskontoja, vaan tuoda parodiallaan esiin eri uskontokuntien älyttömimpiä piirteitä. Se on ihan paikallaan.

Docventures: I, PASTAFARI, ti 29.9. klo 21.00 Tv2

Lue myös: Docventuresin dokumentti Pickup Game esittelee pokausteollisuuden raadollisuutta

X