Ice Guardians – Urheiludokumentti jääkiekkokaukaloiden tappelijoista

Jaa artikkeli
Ice Guardians, kuvassa Brian McGrattan. 
Ice Guardians, kuvassa Brian McGrattan.  © Score G Production Films/Yle
Ice Guardians -dokumentin alussa esitetään kysymys, miksi ihmeessä jääkiekkoon kuuluu tappelukulttuuri. Eihän muissa kovaotteisissa lajeissa kuten amerikkalaisessa jalkapallossa tai rugbyssakaan tapella.

TV2:lla nähdään torstai-iltaisin laadukkaita urheiludokumentteja. Tänään vuorossa on jääkiekkokaukaloiden tappelijoista kertova Ice Guardians (2016). Se purkaa aihettaan monipuolisesti.

Alussa esitetään kysymys, miksi ihmeessä jääkiekkoon kuuluu tappelukulttuuri. Eihän muissa kovaotteisissa lajeissa kuten amerikkalaisessa jalkapallossa tai rugbyssakaan tapella. Vastaus tulee nopeasti: jääkiekko on poikkeuksellisen nopea laji, jossa tappelun uhka suojelee tähtipelaajia. Selitys ei ole täysin vedenpitävä, mutta näin se kuuluisa kiekkokoodi koetaan.

Kiekkofaneille dokumentti on pakollista katsottavaa. Tappelijat, eli goonit tai poliisit kertovat itse millaista elämää he ovat eläneet ja miten uravalinnaksi on tullut tappeleminen kaukalossa. Mukana on NHL:n tunnetuimpia tappelijoita Dave Semenkosta Brian McGrattaniin (kuvassa). Testosteroni suorastaan tihkuu ruutuun, kun kovanaamat puhuvat intohimolla työstään. Kaikkea ei tarvitse hyväksyä, mutta tappelukulttuurin monet puolet tulevat kyllä selitetyksi.

Ice Guardians, to 19.11. klo 21.00 Tv2

Lue myös: Elokuva-arvio: 95 yhdistää jääkiekon maailmanmestaruuden ja suomalaisen itsetunnon yhteen elokuvaan

X