Idän pikajuna kurkistelee junan ylellisiin hytteihin, keittiöön ja ravintolavaunuun perinpohjaisemmin kuin tutut Agatha Christie -filmatisoinnit

Jaa artikkeli
© Zdf Enterprises Gmbh / Yle
© Zdf Enterprises Gmbh / Yle
Raharikkaita, seikkailijoita, poliitikkoja ja vallankumouksellisia – sekä mestarietsivä Hercule Poirot: rautateiden historiassa ei ole myyttisempää kyytiä kuin Idän pikajuna, eli Orient Express, joka 1880-luvulla alkoi kulkea Pariisin ja Istanbulin väliä. 

Saksalaisessa dokumentissa keskitytään Georges Nagelmacersiin, jota voi hyvällä syyllä kutsua visionääriksi. Belgialainen yrittäjä päätti yhdistää Euroopan pääkaupungit junayhteyksillä ja ymmärsi satsata makuuvaunuihin ja mukavuuteen.

Idän pikajuna kurkistelee junan ylellisiin hytteihin, keittiöön ja ravintolavaunuun perinpohjaisemmin kuin tutut Agatha Christie -filmatisoinnit. Näyttelijäntyö on kieltämättä vaisumpaa, mutta aikalaispuvut ovat pykälässä. Asiantuntijoitakin riittää tarinoimaan.

Dokumentti on pakattu menneen maailman nostalgialla, mutta höyryveturin vihellys kantautuu myös näihin päiviin. Ilmastonmuutos on siirtämässä pitkänmatkan liikennettä voimallisesti kiskoille.

Nagelmacersin ajatuksilla menee jälleen lujaa.

Historia: Idän pikajuna, ke 20.10. klo 19.00, TV1

X