Ihmemaa – Dokumenttielokuva kotiseutujen fantasiasta ja todellisuudesta

Jaa artikkeliLähetä vinkki
Jaana Puhakan Ihmemaa.
Jaana Puhakan Ihmemaa. © Yle / Elokuvatuotanto Kuvani Ky 
Ihmemaa tekee matkan menneisiin vuosikymmeniin ja päätyy katsomaan suomalaisia tässä ajassa. Elokuvan runkona on Suomen kunnissa ja kaupungeissa kuvattuja tilauselokuvia.

Erikoisesti 1960-luvulla Suomen kaupungit teettivät itsestään ylpeitä ja hilpeitä esittelyelokuvia. Dokumentaristi Jaana Puhakka on älynnyt tarttua aineistoon. Hän kelaa tunnin mittaisessa dokumentissa Ihmemaa (2018) reittiä Kemi-Lahti-Kerava-Savonlinna-Pieksämäki-Lauritsala-Kuusamo ja näyttää eksoottisia filkkoja nykyasukkaille.

Itsekehuissa oli aivan oma optimistinen klanginsa. Jonkin kaupungin puffausleffassa naisääni helähti: ”Me ikään kuin avasimme oven elämään tässä aikaansa seuraavassa kaupungissa. Mitä se saattaisi tarjota?” Mies vastasi: ”Koimme kevään kaupungin. Se oli puistojen ja koulujen kaupunkia. Sen suihkulähteen sateenkaaressa oli ikään kuin lupaus aarteesta sateenkaaren alla.”

Puhakka poimii käsin kovia helmiä. Naisvoimistelijat heittelemässä palloa järvellä oli vielä 1970-luvulla relevantti ilmaus paikkakuntien markkinoinnissa. Huikeaa aineistoa ei suinkaan ole tässä pumpattu loppuun. Filmejä on kymmenittäin, usein legendaarisen kreivi Creutzin selostamina.

Ihmemaa, ke 26.8. klo 14.00 Yle Teema & Fem

Lue myös: Äiti olen poika -dokumentti avaa ongelmallisia kysymyksiä sukupuolen korjauksesta

X