Ilkka Remeksen Omerta 6/12 nähdään nyt Jasper Pääkkösen tähdittämänä sarjana

Jaa artikkeliLähetä vinkki
Jasper Pääkkönen näyttelee sarjan pääroolissa terrorismin vastaisiin operaatioihin erikoistunutta agenttia Max Tanneria.  © MTV
Jasper Pääkkönen näyttelee sarjan pääroolissa terrorismin vastaisiin operaatioihin erikoistunutta agenttia Max Tanneria. © MTV
Serbialaiset terroristit hyökkäävät Suomen itsenäisyyspäivänä Linnan juhliin. Juhlavieraat joutuvat panttivangeiksi, ja henki on vaarassa tasavallan presidentilläkin.

Omerta 6/12 kertoo dramaattisista tapahtumista, mutta draamaa ja äkkikäänteitä riitti sen tekovaiheissakin.

Ilkka Remeksen romaanista 6/12 piti tulla kaksi elokuvaa. Tuli yksi elokuva, ja siitä nyt myös tv-sarja.

Alkuperäinen ohjaaja Antti Jokinen joutui jättämään koko hankkeen terveyssyiden takia. Tilalle loikkasi nopeasti Aku Louhimies.

Valtaosa näyttelijäkuntaa vaihtui myös, ja henkilögalleriaa korjailtiin. Uuden käsikirjoittajan piti toimia pikavauhtia.

Tiukka aikataulu

Noista äkkikäänteistä on paras kuulla ihmiseltä, joka oli paikalla, kun koko projekti eli kriittisiä vaiheita. Wikipedian mukaan Omerta 6/12:n käsikirjoitus valmistui kahdessa viikossa.

Jouduitko tosiaan toimimaan niin nopeasti, käsikirjoittaja Jari Olavi Rantala?

”Uuden käsikirjoituksen ensimmäisen version tein itse asiassa seitsemässä päivässä, marraskuun lopulla 2020. Tuotanto odotti sitä, koska viime kädessä oli käsikirjoituksesta kiinni, jatkuuko elokuvan tekeminen vai ei”.

”Olimme työskennelleet Louhimiehen kanssa paljon ennenkin, ja kun projekti siirtyi hänelle, kävimme yhdessä läpi uuden version suuntaviitat.”

”Karkeasti voisi sanoa, että kirjoitin täysin uuden käsikirjoituksen sen materiaalin pohjalta, mihin liittyvät Remeksen romaani ja elokuvan vanha käsikirjoitus.”

”Joulunpyhinä kirjoitin toisen version, ja kuvausten jatkuessa tein tarvittaessa lisäyksiä. Joitain jo valmiiksi kuvattuja kohtauksia oli budjettisyistä pakko käyttää, joten aivan kaikkea emme voineet muuttaa.”

”Tv-sarjaa varten kirjoitin puolestaan lisää kohtauksia ”, jatkaa Rantala. ”Saimme Louhimiehen kanssa kokemusta tämän tapaisesta työskentelystä jo, kun teimme Tuntematonta sotilasta”.

Erilaiset kerrontatyylit

Televisiokerronta on luonnostaan erilaista kuin elokuvissa – henkilökeskeisempää.

”Vaikka Omerta 6/12 -sarjassa on vain neljä jaksoa, sen tempo on erilainen. Koska pituutta on enemmän, pysytyimme taustoittamaan henkilöitä paremmin. Mielestäni tv-version tempo istuu hyvin tähän tarinaan”, Rantala kertoo.

Millä mielellä katsot tv-sarjaa nyt, kaikkien vaiheiden jälkeen: onko siinä työvoiton tuntua?

”Kyllä, tunsin sellaista jo elokuvan ensi-illan aikoihin. Pidän myös Jasper Pääkkösen työskentelystä kameran edessä. Toimintagenreä ei ole järkevää näytellä perinteisen suomalaisen tv-draaman tapaan.”

”Tosin se tietyllä tapaa harmitti, että ensi-illan aikana julkisuudessa keskityttiin enemmän tuotannon ongelmiin kuin itse elokuvaan”, muistelee Jari Olavi Rantala.

Maailma on kuitenkin muuttunut. On helppo uskoa, että loppukesällä 2022 tätä tarinaa katsotaan toisella mielellä. Todellisuus kun on tuonut käsikirjoitukseen uuden ulottuvuuden.

Omerta 6/12:ssa serbialaisten terroristien iskuun liittyvät myös Venäjä ja Valko-Venäjä. Asetelma on tuttu Remekselle, jonka romaaneissa on toistunut Venäjän uhan teema.

Keväällä 2022 se laukesi tosielämässä, kun Venäjä hyökkäsi Ukrainaan.

Omerta 6/12, C More

X