Ilmakuvien Suomi -dokumentti: Ennen Google Street Viewiä taivaalla kierteli useampikin yrittäjä

Jaa artikkeliLähetä vinkki
Ilmakuvien Suomi
Lähes jokaisen suomalaisen maatalon tuvassa oli entisaikaan ilmakuva tilasta ja sen rakennuksista. © Intervisio Oy / Yle
Ilmakuvien Suomi on tv-dokumentti, jossa kerrotaan kuvien ja kuvaajien tarinan kautta Suomen muutoksesta.

Kauan ennen kuin Google Street View -autot ilmestyivät katukuvaamme, Suomessa kuvattiin taloja ja tiloja ilmasta käsin. Useampikin yrittäjä kierteli taivaalla kameroineen, ja kuvia kaupattiin ihan tavallisiin koteihin.

Kuvat myös menivät kaupaksi. Niitä ostettiin ja kehystettiin seinille vielä 1990-luvullakin. Sitä ennen kaikkien kuvien suoravedokset oli tosin pitänyt tarkistuttaa Puolustusvoimien pääesikunnassa, jotta niissä ei vain näkynyt rajantakaisia alueita eikä maamme puolustuksen kannalta kriittisiä kohteita.

Kiehtovassa Ilmakuvien Suomi -dokumentissa kietoutuvat yhteen tämän kadonneen ammattikunnan historia ja omaa kuvausyritystään pyörittäneen Keijo Kääriäisen elämäntarina, johon kuului muun muassa useita haavoittumisia rintamalla.

Kääriäisen yrityksen ottamat ilmakuvat on nykyisin tallennettu arkistoon, josta niitä voivat tilata nähtäväkseen esimerkiksi sukututkijat. Dokumentissa kerrotaan myös tämän lähes 5 miljoonaa kuvaa kattavan arkiston digitointiurakasta.

Ilmakuvien Suomi, torstai 24.11. klo 19.00, TV1 

X