Innocence-oopperassa hurmaa Kaija Saariahon sävelkieli – Vilma Jään äänenkäyttö on sensaatiomaista

Jaa artikkeliLähetä vinkki
© Jean-Louis Fernandez / Festival d’Aix-en-Provence
© Jean-Louis Fernandez / Festival d’Aix-en-Provence
Kaija Saariahon innostuneen vastaanoton saanutta oopperaa Innocence esitettiin Suomen Kansallisoopperassa, ja televisiossa se nähdään nyt kantaesityksen elokuvatallenteena Aix-en-Provencen oopperafestivaaleilta vuodelta 2021.

Viisinäytöksisen Innocence-oopperan libreton kirjoitti suomeksi Sofi Oksanen, ja eri henkilöhahmojen myötä yhdeksällä kielellä esitetyn teoksen käänsi monikielinen ohjaaja-dramaturgi Aleksi BarrièreSaariahon ja säveltäjä, multimediataiteilija Jean-Baptiste Barrièren poika.

Ikävä kyllä tallennetta ei ollut vielä mahdollista nähdä suomeksi tekstitettynä versiona, eli kolmentoista henkilön sanallistetut repliikit ja näkökulmat jäivät osin viitteellisiksi. Tarinassahan kouluampuminen traumoineen alkaa purkautua vuosikymmen myöhemmin ampujan veljen hääjuhlassa, jossa yhden uhrin äiti työskentelee tarjoilijana.

Vaan kielirajat ylittyvät, kun Vilma Jään sensaatiomainen äänenkäyttö ammentaa kansanmusiikista ja karjankutsuhuudoista – luontevana lisänä Saariahon rikkaalle, perinteisesti myös elektronista musiikkia hyödyntäneelle sävelkielelle.

Innocence, sunnuntai 5.2. klo 15.30, Teema & Fem 

X