Retroa ruutuun! Kultainen 80-luku ja hersyvät tyypit kohdataan Ursulassa

Ville Virtanen ja Heidi Kilpeläinen näyttelevät Ursulassa. © filminor oy / yle kuvapalvelu

Kiinnostavimmat suomalaiset elokuvat tehtiin 1980-luvulla. Eivät ne kaikki eheitä olleet tai hyviäkään, mutta ainakin omaperäisiä. Tuolla vuosikymmenellä valmistuivat myös Aki Kaurismäen ja Matti Ijäksen ensimmäiset ja kenties parhaat elokuvat. Heidän lisäkseen 80-luku toi mukanaan monia lupauksia, joiden ura jäi olosuhteiden pakosta ikävästi kesken.

Ursula oli Jaakko Pyhälän toinen elokuva

Yksi 80-luvun kiinnostavia lupauksia oli Moskovan elokuvakoulussa opiskellut Jaakko Pyhälä, joka debytoi elokuvallaan Jon (1986). Se oli tarina levottomasta nuorukaisesta, joka lähtee etsimään itseään maailman laidalle Pohjois-Norjaan asti.

Yle Teema esittää Pyhälän toisen elokuvan Ursulan (1986), jossa esikoiselokuvan sukupuoliasetelma on käännetty ympäri. Elokuvan nimihenkilö on nuori itsetietoinen nainen, joka kapinoidessaan päätyy huumekuriiriksi. Sekä Jon että Ursula eivät ole rakenteeltaan eheitä, mutta näyttelijöillä on kohtauksissa vahva läsnäolon tuntu.

Varsinkin Ursula on täynnä herkullisesti luonnehdittuja tyyppejä. He ovat orastavan city-kulttuurin aikuisia lapsia, jotka yrittävät säilyttää ikuisen nuoruuden. Ville Virtanen ja Petri Aalto esittävät kolmenkympin kieppeillä olevia kavereita, jotka eivät millään haluaisi ottaa aikuisuutta vastaan.

Ursulan jälkeen Pyhälän ura oli jo hyvässä kehityksessä, mutta hänen seuraava projektinsa ajautui rahoitusvaikeuksiin. Huikea Armon aika pääsi teattereihin vasta 1999. Vuosituhannen taitteessa kaupallistuvalla kotimaisella elokuvalla ei ollut kysyntää 1700-luvulle sijoittuvalle epookille, mikä käytännöllisesti katsoen päätti Pyhälän ohjaajanuran.

Ursula, ti 3.4. klo 21.50 Teema & Fem