Intervisio, iskelmät ja kylmä sota – Laulukilpailu Puolassa 1980 tuntuu trilleriltä, jossa yhtä pääosaa esittää Marion Rung

Jaa artikkeliLähetä vinkki
Intervisio, iskelmät ja kylmä sota
Puolan Sopotissa vuonna 1980 järjestetyt viisut voitti Marion Rung kappaleella Hyvästi yö. © Sveriges Television Ab / Yle
Intervision laulukilpailut olivat itäeurooppalainen, sosialistinen vastine Euroviisuille, ja kylmän sodan maailmassa puolueeton Suomi osallistui tietenkin molempiin.

Ruotsin television dokkari Intervisio, iskelmät ja kylmä sota löytää hetken, jossa toteutui valtavan hyvä rinnastus. Intervision laulukilpailu Puolan Sopotissa 1980 tuntuu trilleriltä, jossa yhtä pääosaa esittää Marion Rung, voittaja laululla Hyvästi yö. Interviisut olivat itäblokin vastine Euroviisuille.

Jännityksen vuotena vain parin kilometrin päässä Sopotin säihkyareenasta näyteltiin sattumalta samaan aikaan Gdanskin telakan lakkoliikkeen inspiroivia leviämishetkiä. Se on maailmanhistoriaa. Oskar Anesten haastattelee oivaltavasti niin festivaalijohtajan kuin orkesterin, joka oli kahden vaiheilla, lyödäkö instrumentit naulaan.

Soittajat eivät yhtyneet lakkoiluun, mutta veivät öisin satamaan sievoisen potin palkoistaan tukena vielä tuntemattomalle Lech Walesalle. Meidän Marionimme – myös ansiokas kaksinkertainen euroviisuilija – ei havainnut lainkaan ilmassa ollutta kiihkeyttä. Suomen pitkän tasapainoiluaseman esittely on hajottava sivupolku, mutta juuri nyt varmasti ruotsalaisista hyvin kiinnostava kertaus.

Intervisio, iskelmät ja kylmä sota, torstai 22.9. klo 21.00, Teema & Fem

Lue myös: Kuin nuoripari – Marion Rung asuu nyt ensi kertaa kaksin miehensä Kallen kanssa: ”Huumori on tärkeimpiä juttuja suhteessamme”

X