Invisible heroes -sarjassa yhdistyvät saumattomasti poliittinen draama ja jännitystarina

Tositapahtumiin perustuva draamasarja kertoo, kuinka suomalainen diplomaatti Tapani Brotherus pelasti ihmisiä Chilen sotilasvallankaappauksen keskellä vuonna 1973.

Jaa artikkeliLähetä vinkki

Tapani Brotherus (Pelle Heikkilä) ja Harald Edelstam (Mikael Pernsbrandt).

Tositapahtumiin perustuva draamasarja kertoo, kuinka suomalainen diplomaatti Tapani Brotherus pelasti ihmisiä Chilen sotilasvallankaappauksen keskellä vuonna 1973.
(Päivitetty: )
Teksti: Pertti Avola

Maailmalla tunnetaan kyllä tarinat juutalaisia natsien kynsistä pelastaneista Raoul Wallenbergistä ja Oskar Schindleristä, mutta vastaavanlainen suomalainen tarina on jäänyt pimentoon. Kyse ei nyt tosin ole natseista, vaan Chilen sotilaisvallankaappauksesta syyskuussa 1973.

Suomen Chilen edustuston asianhoitaja Tapani Brotherus ja hänen Lysa-vaimonsa onnistuivat pelastamaan arviolta yli 2000 poliittista pakolaista turvaan Chilestä Suomeen ja muualle Eurooppaan. Tämän he tekivät vastoin Suomen virallisia poliittisia linjauksia, ja siis vailla virallista lupaa ja salaa.

Tarina kerrotaan Heikki Hiilamon 2010 ilmestyneessä kirjassa Kuoleman listat, joka on inspiroinut kuusiosaisen tv-sarjan Invisible Heroes tekijöitä. Suomalais-chileläinen yhteistuotanto tuo tuntemattomaksi jääneen tarinan laajan yleisön nähtäville vetävän tv-draaman muodossa.

Verinen vallankaappaus

Vuonna 1973 Chilessä oli sosialistinen presidentti Salvador Allende, jonka hallintoa oikeisto jatkuvasti pyrki kampittamaan. Suomen ulkoministeriön virkamies Tapani Brotherus oli lähetetty Chilen pääkaupunkiin Santiagoon asianhoitajaksi perustamaan edustusto ja valmistelemaan maiden välistä kauppasopimusta.

Allende pyrki sovittelemaan oikeistoa nimittämällä sotilashenkilöitä hallituksensa ministereiksi, mutta lopulta kenraali Augusto Pinochetin johtama sotilasjuntta kaappasi vallan. Allende sai surmansa ja hänen kannattajiaan alettiin järjestelmällisesti vainota.

Sarjan ensimmäisessä osassa vallankaappaus tapahtuu, ja Suomen suurlähetystön muurien yli alkaa tulvia sotilaita pakenevia ihmisiä. Brotherukset joutuvat kiperään tilanteeseen: totellako ulkoministeriön ohjeita ja olla puuttumatta mihinkään vai noudattaako inhimillisyyden lakeja ja auttaa pakolaisia.

Mika Kurvisen ja Alicia Schersonin ohjaaman, Chilessä kuvatun sarjan päärooleissa Tapani ja Lysa Brotheruksena ovat näyttelijäaviopari Pelle Heikkilä ja Sophia Heikkilä. Ilkka Villi esittää Brotheruksen työtoveria, edustuston kakkosmiestä, varakonsuli Ilkka Jaamalaa. Mikael Persbrandt lainaa luontaista itsevarmaa karismaansa Ruotsin Chilen suurlähettilään Harald Edelstamin rooliin.

Vaiettu sankari

Ohjaaja Mika Kurvista yllätti chileläisten ja suomalaisten samanlainen luonne.

”Chileläiset kutsuvat itseään latinalaisen Amerikan melankolisimmaksi kansaksi, ja tosiaan, jos keskustelu hetkeksi tyrehtyi, hiljaisuus ei tuntunut kenestäkään vaivaannuttavalta. Tv-sarjan tekokin oli Chilessä hyvin samanlainen prosessi kuin Suomessa, vaikka työryhmä olikin isompi.”

Brotherusten teot eivät olleet tuntemattomia työryhmän chileläisjäsenille.

”He tiesivät kyllä suurlähetystöissä piileskelleistä pakolaisista, mutta kun suomalaiset tekivät sarjaa, jossa tapahtumia katsotaan ulkopuolisen kautta, tarina tuli heille jotenkin todemmaksi”, Kurvinen kertoo.

Sarjassa yhdistyvät poliittinen draama ja jännitystarina saumattomasti. Käsikirjoittajat Tarja Kylmä ja Manuela Infante tarjoavat sen kautta peilin nykyajalle: näin tapahtui silloin, samaa tapahtuu tänäkin päivänä.

”Meidän aikaamme ja vuoden 1973 Chileä yhdistävät pakolaiset, joista olemme moraalisesti vastuussa. Eivätkä asetelmat maailmassa ole niinkään muuttuneet. 1973 Chilessä eri puolien taustavaikuttajina olivat USA ja Venäjä, ja samoin on tänä päivänä toisessa latinalaisen Amerikan maassa Venezuelassa”, Kylmä sanoo.

Maanantaina 22. huhtikuuta Tapani Brotherusta haastatellaan Itse asiassa kuultuna -ohjelmassa. Siinä korostuu Suomen ulkoministeriön alati vaitonainen suhtautuminen hänen toimintaansa. Brotherus kertoo muun muassa, että Hiilamon kirjan ilmestyttyä silloinen ulkoministeri Alexander Stubb kutsui Brotheruksen tämän Chile-ansioista sentään pullakahveille. Chilessä Brotherus on aidosti sankarin maineessa.

Invisible heroes, su 21.4. klo 21.05 Tv1

X