Itämeren suojelijat Peltsi ja Tom -sarjassa perehdytään Itämeren tilaan

Jaa artikkeliLähetä vinkki
Tom ja Peltsi ovat tehneet rennon sarjan Itämerestä.
Tom ja Peltsi ovat tehneet rennon sarjan Itämerestä. © Johanna Kannasmaa / Yle kuvapalvelu
Mikko ”Peltsi” Peltola ja Tom Nylund ovat tehneet rennon sarjan Itämeren suojelijat paljon puhutusta muttei ehkä sisäistetystä aiheesta, Itämeren tilasta.

Viisiosainen, viidessä päivässä nähtävä sarja Itämeren suojelijat kertoo, että meren rehevöitymistä ja fosforia voi ehkäistä jo syömällä kerran viikossa silakkaa. Se on kalamies Peltsille tärkeä juttu. Saastuneisuutta voi mitata näinkin – jutustellen ja lievästi seikkailufiiliksellä.

Hyljeluotoja ja merenpohjia kurkitaan laajalla skaalalla, eivätkä asiantuntijat, kuten enteellisesti ristitty kalatutkija Meri Kallasvuo, takeltele sanoissaan lainkaan. Toisessa jaksossa merenpohjien sinisimpukan, haahkan ja merikotkan ravintoketju valkenee mukavasti. Kaverit pestautuvat roskienkeruulaivan duunareiksikin, joten nähdään, mitä muoviroska on.

Ohjaus on Niina Raitasen. Luontoilusta pitävät Peltsi ja Tom ovat entisiä juontajakollegoita YleX:stä ja euroviisuista. He saavat kuin lisävaltuutuksen Halosen Tarjalta, jolle kilauttavat jaksoissa.

Itämeren suojelijat Peltsi ja Tom, ma 30.12. klo 18.30 Tv1

Lue myös: Reportaasi: Itämeren muisti on pitkä – Merentutkimusalus Aranda halkoo Itämerta, kun merianalyytikot tutkivat muutoksia

X