Jäähyväisten kesä: rakkauskirje matkustamiselle ja kulttuurille

Neliosainen brittisarja Jäähyväisten kesä perustuu käsikirjoittaja David Nichollsin omaan romaaniin. Matkustamisen ilon lisäksi hän tahtoi kuvata perhettä vuosien yhteiselon jälkeen: ”Niin monet komediat päättyvät ensisuudelmaan.”

Jaa artikkeliLähetä vinkki

Douglas (Tom Hollander), Connie (Saskia Reeves) ja Albie (Tom Taylor) suuntaavat erikoisista lähtökohdista perhematkalle Eurooppaan sarjassa Jäähyväisten kesä.

Neliosainen brittisarja Jäähyväisten kesä perustuu käsikirjoittaja David Nichollsin omaan romaaniin. Matkustamisen ilon lisäksi hän tahtoi kuvata perhettä vuosien yhteiselon jälkeen: ”Niin monet komediat päättyvät ensisuudelmaan.”
Teksti: Milla Olkkonen-Lind

Jäähyväisten kesä -sarjassa taiteilijasielu Connie (Saskia Reeves) ilmoittaa miehelleen Douglasille (Tom Hollander), että tahtoo erota 20 vuoden avioliiton jälkeen. Kovin syvällisesti hän ei kuitenkaan osaa perustella toivettaan, ja hiukan kuivakka Douglas yrittää parhaansa mukaan ymmärtää.

Saskia Reevesin mielestä hahmoa oli kiinnostavaa näytellä tämän avoimen elämänasenteen vuoksi.

”Mutta onhan Connie mielestäni aika itsekäs”, Reeves naurahtaa sarjan verkkopressitilaisuudessa.

Connien idea on myös se, että hän, Douglas ja parin teini-ikäinen poika Albie (Tom Taylor) lähtevät kaikesta huolimatta perhelomalle Eurooppaan. Tästä Douglas innostuu: koko kesä aikaa kääntää vaimon pää ja lähentyä Albien kanssa.

Jäähyväisten kesä: Rakkauskirje matkustamiselle

Vaikka sarjassa vietetään jäähyväisten kesää, kertoo käsikirjoittaja David Nicholls sen olevan ennen kaikkea rakkauskirje matkustamiselle ja kulttuurille. Perhe kiertääkin matkallaan ihastelemassa eurooppalaisia taideaarteita.

Nicholls muokkasi käsikirjoituksen oman romaaninsa Yhtä matkaa (2014) pohjalta. Jo kirjaa kirjoittaessaan hän halusi tallentaa uuteen kaupunkiin tutustumisen ilot.

”Sitä haluaa nähdä heti kaiken ja osaa nauttia myös nuhjuisista hotellihuoneista”, Nicholls kuvailee.

Myös toisten kirjoittamien tekstien sovittaminen on Nichollsille tuttua: hän käsikirjoitti esimerkiksi sarjaa Patrick Melrose (2019), joka perustuu Edward St Aubynin romaaneihin.

”Toisten tekstejä on helpompi muokata, koska oma tarina ja hahmot ovat niin paljon henkilökohtaisempia. Pitää olla melko armoton ja keskittyä tarinaan ja dialogiin.”

Tv-ruudussa tarina kuitenkin herää uudella tavalla henkiin.

”Parasta tarinan sovittamisessa on valmiin esityksen näkeminen. Täytyy muistaa, että kirja on edelleen siellä, mutta ikään kuin rinnakkaisversiona. Jokainen uhraus, jonka jouduin tekemään, näytti vain entistä paremmalta ruudussa.”

Kylki kyljessä kuvauksissa

Romaania kirjoittaessaan David Nicholls halusi kuvata myös sitä, mitä parisuhteelle ja perheelle tapahtuu vuosien varrella. Jäähyväisten kesä piipahtelee Connien ja Douglasin varhaisissakin yhteisissä vuosissa, mutta pääpaino on parin nykyhetkessä.

”Niin monet komediat päättyvät ensisuudelmaan tai siihen, että mennään naimisiin. Halusin pohtia, mitä tapahtuu seuraavan 20 vuoden kuluessa”, Nicholls sanoo.

Katsojan sympatiat kerää ehdottomasti Douglas, joka tuntuu olevan ikään kuin ulkopuolinen omassa perheessään. Kun vaimo ja poika tahtovat kumpikin jatkaa elämässä eteenpäin, hän yrittää turhankin hanakasti pitää kiinni.

”Douglasia oli haastavaa näytellä siksi, että hän ei ole sankarillinen vaan ärsyttävä hahmo. Tämä kolmen perheenjäsenen jännite ajaa komediaa eteenpäin”, Tom Hollander sanoo.

Sarjan kuvauksetkin olivat välillä täynnä koomisia tilanteita. Työryhmä vietti tuntikausia aikaa junassa, josta heille oli varattu oma vaunu. Vaatteita vaihdettiin junan pienessä vessassa, eikä vaunuissa muutenkaan turhan väljää ollut.

”Törmäilimme kameroihin, kiipeilimme penkkien yli ja vietimme aikaa kylki kyljessä. Matkoilla vallitsi tietynlainen paine, mutta samalla ilmapiiri oli hyvin luova ja tuottoisa”, Hollander kiittelee.

Jäähyväisten kesä, ti 27.10. klo 19.00 Tv1

Lue myös: Kaikki synnit -sarjan toisella kaudella muutos ravistelee lestadiolaisyhteisöä

X