Jade Nyström kävi koko transprosessinsa läpi julkisesti – ”Alaikäiselle se on tosi iso paikka”

Jaa artikkeliLähetä vinkki
Jade Nyström
"Kestän sen paskan, mikä siitä tulee, että olen oma itseni. Mutta se ei ole ok, että kavereitani aletaan haukkua”, Jade Nyström sanoo. © Yle
Intiimissä dokumenttisarjassa seurataan kolminkertaisen korkeushypyn Suomen-mestari Jade Nyströmin ensimmäistä kesää täysi-ikäisenä ja elämää aikuistumisen kynnyksellä.

Kolminkertainen korkeushypyn ­nuorten Suomen mestari Jade ­Nyström haluaa kertoa nimikkosarjassaan ­elämästään otsikoiden ja some­kuvien takana. Hän on tullut tunnetuksi paitsi urheilusaavutuksistaan myös siitä, että on puhunut julkisesti sukupuolenkorjausprosessistaan.

Nyström toteaa sarjassaan, ettei halua olla turhanpäiväinen julkkis vaan edustaa muitakin transnuoria puhumalla prosessistaan avoimesti. Hän pohtii kuitenkin myös asian varjopuolia.

”Otin liian ison harppauksen siinä alussa. Se, että kävin koko trans­prosessini läpi julkisesti – alaikäiselle se on tosi iso paikka”, sanoo nyt 18-­vuotias Jade Nyström, joka on ollut julkisuudessa 14-vuotiaasta saakka.

”En voi aloittaa hormoneja kilpaurani aikana”

Jade Nyström avaa ohjelmassa myös sitä, miksi kilpailee edelleen miesten sarjassa vaikka se tuntuu hänestä oudolta. Naisten sarjaan siirtyminen edellyttäisi pitkiä hormonihoitoja, joiden aikana kilpailut olisi pakko jättää väliin.

”Oma transitionihan siinä tulee venymään sen takia, että haluan urheilla ja urheilu on minulle niin tärkeätä; en voi aloittaa hormoneja kilpaurani aikana. Se oli tosi vaikea päätös, mutta urheilu on vain niin tärkeää ja siitä on tullut iso osa elämääni”, Nyström sanoo.

Jade, maanantai 23.1. klo 21.50, TV1

Lue myös: Transsukupuolinen Jaana eli naisena ensin vain viikonloppuisin: ”Feminiininen puoleni voimistui koko ajan”

X