Jan Guillou – ylivoimainen journalisti -henkilökuva maalaa miehen röyhkeänä ja anteeksipyytelemättömänä kulttuuri-ikonina

Jaa artikkeliLähetä vinkki
Jan Guillou
Ruotsin puolustusministeriön salaisen tiedustelutoimiston vakoilutapaus 1970-luvun alkupuolella merkitsi toimittaja Jan Guilloulle vuosisadan skuuppia. © Yle
Jan Guillou on esittänyt kysymyksiä, tehnyt paljastuksia ja saanut vihamiehiä.

Jan Guillou on Ruotsin tunnetuimpia ja kiistellyimpiä kulttuuripersoonia: toimittaja, kirjailija, kustantaja ja yhteiskunnallinen kommentaattori. Meillä hän lienee tunnetuin kolmesta romaanisarjastaan: Carl Hamilton -agenttikirjoista, ristiretkien aikaan sijoittuvasta Arn-sarjasta sekä Suuri vuosisata -romaaneista.

Kaksiosaisessa henkilökuvassa haastateltavina on Guilloun lisäksi hänen entinen avovaimonsa, sisarpuolensa sekä toimittajakollegoita vuosikymmenien varrelta.

Jan Guillousta piirtyvä kuva on osuvan särmikäs ja kohteensa näköinen. Hän kun ei ole koskaan pitänyt kynttiläänsä vakan alla, eikä liioin pyrkinyt peittelemään toimintansa kyseenalaisempia piirteitä. Juuri tietynlainen röyhkeys ja anteeksipyytelemättömyys ovat tehneet hänestä kiistellyn, mutta myös rehellisesti aidon kulttuuri-ikonin.

Henkilökuva paljastaa kuinka Guillousta on tullut paitsi kiitelty ja ihailtu, myös pilkattu, parjattu ja vihattukin hahmo, jopa omien kollegoiden keskuudessa.

Jan Guillou – ylivoimainen journalisti, maanantai 27.6. klo 20.01, Teema & Fem

X