Jane Austenin keskeneräiseen romaaniin pohjautuva Sanditon on laadukas brittiepookki

Jaa artikkeliLähetä vinkki
© Simon Ridgway / Yle
© Simon Ridgway / Yle
Andrew Daviesia voi pitää brittitelevision virallisena klassikkoromaanien sovittajana. Niin monta hienoa kirjaa ja novellia hän on vuosien mittaan sovittanut tv-sarjoiksi. Daviesin tuoreimmassa työssä hänellä tosin on ollut aika vähän purtavaa.

Vasta 1925 julkaistu Sanditon-romaani jäi kirjailija Jane Austenilta (1775–1817) kesken. Hän ehti kirjoittaa siihen ennen kuolemaansa vain 11 lyhyttä lukua.

Ne eivät kata täysin edes kahdeksanosaisen sarjan ensimmäistä jaksoa. Loput Davies on itse kirjoittanut Austenin henkilöhahmojen pohjalta.

Autettuaan Parkerin pariskuntaa vaunuonnettomuuden jälkeen maanviljelijän tytär Charlotte Heywood (Rose Williams, kuvassa) saa kutsun Parkereiden luo Sanditoniin, josta Tom Parker suunnittelee mittavaa kylpylä- ja lomailukeskusta.

Charlotte tutustuu entisen kalastajakylän asukkaisiin ja heidän juoniinsa. Aika on 1800-luvun toinen vuosikymmen ja teollistuminen Britanniassa on pian muuttava kaiken.

Uusintana esitettävä Sanditon on brittiepookkia huolellisimmillaan ja lähtökohdiltaan myös varsin tyylipuhdasta Jane Austenia.

Realismi, romantiikka ja tapakomedia yhdistyvät makoisasti sarjassa, jonka luulisi ilahduttavan etenkin  Ylpeys ja ennakkoluulo -klassikkosarjan ystäviä.

Sanditon, sunnuntai 7.8. klo. 17.10, TV1 

X