Jännitysmestari Hitchcock läpivalaistaan: Amerikkalaiset eivät olleet enää turvassa edes valkoisissa suihkuissaan!

Loistava dokumentti keskittyy Psyko-elokuvan suihkumurhakohtaukseen.

Jaa artikkeliLähetä vinkki

Psykon vaikuttavan suihkukohtauksen kaava: 78 kuvaa, 52 leikkausta ja kolme minuuttia.

Loistava dokumentti keskittyy Psyko-elokuvan suihkumurhakohtaukseen.
(Päivitetty: )
Teksti: Jussi Karjalainen

Teemalla on uusien Alfred Hitchcock -aiheisten dokumenttien superpäivä.

Jännitysmestari Hitchcock on läpivalaistavana ensin iltapäivän dokumentissa 78/52 – Psykon salaisuudet (USA 2017).

Täyspitkä on myös iltasella klo 20.01 nähtävä Hitchcock/Truffaut (Ranska – USA 2015). Dokumentteja ei siis näytetä suoraan peräkkäin, mutta hengähdystauko onkin tarpeeseen.

Yllätetty yleisö

Alexandre O. Philippen 78/52 keskittyy pelkästään pilkkomaan vuoden 1960 Psyko-elokuvan mullistavaksi osoittautunutta suihkukohtausta – loistava idea!

Leffadokkareita tuijottaneet tietävät, että on aivan väistämätöntä kuulla filmintekijä-historioitsija Peter Bogdanovichin näkemyksiä.

Hän sattui todistamaan Psykon ensi-iltaa New Yorkin Times Squarella, jossa yleisö oli täysin varautumaton päähenkilön, Janet Leigh’n esittämän Marion Cranen, puolen tunnin paikkeilla singahtavaan murhaan.

Bernard Hermannin nerokkaat, eestaas sahaavat jouset ja Marion Cranen huuto yhdistyivät yleisön keskeytymättömään kirkumiseen. Kolmen minuutin kohtaus tapahtuu vaatimattoman motellin suihkussa.

Bogdanovich tunsi poistuessaan näytöksestä päivänvaloon kuin olisi tullut raiskatuksi.

Päivän toisessa Hitchcock-dokkarissa Bogdanovich ei toista anekdoottia aivan yhtä värikkäästi. Hitchcock/Truffaut kuvailee uraa laveammin, ja pitkähän se olikin.

Vankkana pohja-aineistona ovat nauhat, joilla nuoremman polven ranskalainen ohjaaja François Truffaut haastatteli kirjaprojektin verran britti-Hitchcockia. 1960-luvun hanke rakensi ratkaisevasti käsitystä, että Hitchcock teki taidetta, ei pelkkää viihdettä.

Ei turvassa suihkussakaan

78/52 – Psykon salaisuudet on päivän dokumenteista rohkeampi. Nimi tulee kuvien ja huipputiheiden leikkausten määrästä.

Suggestiivista kohtausta erittelee myös Guillermo del Toro, joka voitti juuri tärkeimmät Oscarit. Professori Marco Calavita selittää kiihkeimmin, aivan vaahtosuuna.

Leighin tytär Jamie Lee Curtis ja murhaajan esittäjän Anthony Perkinsin poika ovat mukana.

Mielenkiintoisin variaatioin lausutaan kohtauksen hätkähdyttävä viesti, että amerikkalaiset eivät olleet enää turvassa edes valkoisissa suihkuissaan.

Niin erinomaisesti kuin 78/52-dokumentti hyödyntääkin eri mahdollisuutensa, ei siinä kuitenkaan näy Teeman tämänkertaisen elokuvafestivaalin pääsankaria David Lynchiä. Dokkarin tekijä olisi kyllä halunnut selvittää, mitä Lynchillä olisi motellishokista sanomista!

Pieneltä virhearviolta taas tuntuu, että 78/52 ei ikinä näytä suihkukohtausta sellaisenaan keskeyttämättä. Se sinetöisi, miksi paneutunut tutkielma oli tehtävä.

78/52 – Psykon salaisuudet, la 24.3. klo 15.55 Teema & Fem

X