Jenni Pääskysaaren Aarrepaja-ohjelmassa rakkaat aarteet kunnostetaan – Esko Eerikäinen valitsi äitinsä kuvan: ”Se on kulkenut kanssani kaikkialle”

Aarrepaja-ohjelmassa käsityöammattilaiset kunnostavat ihmisten rakkaita esineitä Tarja Halosen sukuraamatusta Kari Hietalahden sohvaan. Esko Eerikäinen antaa heidän käsittelyynsä rakkaan valokuvan.

Jaa artikkeliLähetä vinkki

Ohjelmassa vanhat ja risat tavarat kunnostetaan, jotta ne voivat viedä muistoja eteenpäin seuraavalle sukupolvelle.

Aarrepaja-ohjelmassa käsityöammattilaiset kunnostavat ihmisten rakkaita esineitä Tarja Halosen sukuraamatusta Kari Hietalahden sohvaan. Esko Eerikäinen antaa heidän käsittelyynsä rakkaan valokuvan.
Teksti: Anu Räsänen

Esko Eerikäinen ymmärsi ottavansa riskin, kun hän lupautui mukaan Aarrepajaohjelmaan.

Brittiläiseen The Repair Shop -formaattiin perustuvassa ohjelmassa käsityöläisammattien taitajat kunnostavat, entisöivät ja konservoivat ihmisten rakkaita esineitä.

Jokaisen jakson asiakkaiden joukossa on yksi julkisuudesta tuttu ihminen. Aarrepajan ammattilaiset saavat käsittelyynsä niin presidentti Tarja Halosen sukuraamatun kuin näyttelijä Kari Hietalahden koiran raateleman sohvankin.

Esko Eerikäinen tuo ohjelmaan vanhan valokuvan äidistään. Hän sai kuvan mukaansa muuttaessaan yksin Kolumbiasta Suomeen vuonna 1984.

”Valokuva on kulkenut kanssani kaikkialle, minne olen mennytkin, ja sen myös huomaa. Kuvalla on mittaamaton tunnearvo, joten minulle oli selvää, että juuri sen haluan saada kuntoon”, Eerikäinen kertoo.

Vaaran tuntu lämminhenkiseen ohjelmaan tulee siitä, että entisöinnissä ja konservoinnissa jokin voi aina mennä peruuttamattomasti pieleen. Tämän riskin Eerikäinenkin tiedosti.

”Totta kai minua hirvitti ajatus siitä, mitä kuvalle voi käydä. Mutta kun kuulin ja näin, miten ammattilaiset tekevät työnsä, annoin luottavaisin mielin heille vapaat kädet kuvan kanssa.”

Miksi rakas kello jää korjauttamatta?

Esko Eerikäisen kuvan kimppuun kävivät konservaattorit Liisi Hakala ja Ilona Osara, ja ohjelman juontaja Jenni Pääskysaari seurasi heidän työtään kiinnostuneena.

Pääskysaari naurahtaa tarkkailleensa Aarrepajan ammattilaisten työtä suorastaan nenä kiinni aarteissa.

”Tiesin kyllä, että arvostan käsityöläisten ammattitaitoa, mutta yllätyin itsekin siitä, kuinka kovasti työn seuraaminen kiinnosti minua. Aloin jopa ajatella, että haluan mennä työväenopistoon kirjansidontakurssille, sillä kirjat ovat minulle niin rakkaita esineitä”, Pääskysaari kertoo.

Aarrepaja sai Pääskysaaren miettimään, minkä oman aarteensa hän haluaisi kunnostuttaa.

”Sanon koko ajan, että pitäisi päästä eroon puhelimen jatkuvasta vilkuilusta, enkä silti käytä kelloa. En, vaikka minulla on kotona kaunis kelloriipus, jonka olen saanut kummitädiltäni ja joka kaipaisi korjausta. Miksi en veisi sitä ammattilaisen kunnostettavaksi?” Pääskysaari miettii.

Keskusteluyhteys äidin kanssa avautui

Jenni Pääskysaari toteaa, että käsityöläisten ammattitaitoa hyödyntämällä ihminen voi myös keventää oloaan. Kun rakkaat esineet menevät epäkuntoon, ne on helpointa sysätä piiloon kaappiin. Kaapin perukoille juuttuessaan aarteet muuttuvat kuitenkin yllättäen rojuksi, joka taas aiheuttaa henkistä painolastia.

Esko Eerikäiselle oli selvää, ettei äidin kuva päädy piiloon kaappiin. Hän halusi saada kuvan pelastettua ja suojattua senkin vuoksi, että hänen tyttärensä Victoria voisi aikanaan laittaa sen esille omaan kotiinsa. Valmiin kuvan Eerikäinen kävi noutamassa yhdessä äitinsä kanssa.

”Se oli tunteellinen hetki, ja se avasi lukkoja äidin ja minun välillä. Meillä jäi paljon asioita käsittelemättä, kun tulin Suomeen hyvin nuorena. Niihin ei palattu koskaan myöhemminkään, vaikka äiti muutti tänne neljä vuotta minun jälkeeni. Nyt olemme alkaneet puhua näitä asioita auki.”

”Olen kädentaitajana samanlainen kuin iso osa muistakin suomalaisista. Tykkään neuloa esimerkiksi pipoja, mutten ryntää lankakauppaan jonottamaan uutuuslankoja”, kertoo Aarrepajan juontaja Jenni Pääskysaari. © MTV

”Olen kädentaitajana samanlainen kuin iso osa muistakin suomalaisista. Tykkään neuloa esimerkiksi pipoja, mutten ryntää lankakauppaan jonottamaan uutuuslankoja”, kertoo Aarrepajan juontaja Jenni Pääskysaari. © MTV

Aarrepaja, torstai 11.11. klo 21.00, MTV3

Lue myös: ”Minun oli lapsena vaikea unelmoida” – Jenni Pääskysaari varttui Korsossa, jossa päihteet, kiusaaminen ja ahdistelu olivat arkipäivää

X