Josephine Baker, amerikkalainen Pariisissa – Henkilödokumentti ensimmäisestä tummaihoisesta maailmantähdestä, laulajasta ja näyttelijästä

Jaa kaverilleTilaa Seura
Josephine Baker, amerikkalainen Pariisissa
© Yle Kuvapalvelu

Josephine Baker (1906-75) syntyi köyhään afroamerikkalaisperheeseen, koki karvaasti rasismin kirot ja keksi pikkutyttönä tanssin mahdollisuudeksi päästä jonnekin. Päättäväisyys palkittiin: 1920-luvulla hänet vietiin esiintymään Pariisiin, jossa nousi aikakauden kepeän vallattomuuden ikoniksi.

Amerikkalaistanssijassa kohtasivat viidakon villiys ja paheksuttu seksuaalisuus, mutta myös emansipoituvan naisen itsellisyys ja vaikutusvalta. Bakerista tuli ensimmäinen musta maailmantähti, laulaja ja näyttelijä. Valkoiset eurooppalaiset tavoittelivat roolimallin piirteitä hänen mainostamillaan kauneudenhoitotuotteilla. Baker kunnostautui myös Ranskan vastarintaliikkeen sankarina, mutta Yhdysvalloissa hän joutui yhä rasismin nöyryyttämäksi. Vasta kansalaisoikeusliikkeen saavutukset toivat lievitystä haavoihin.

Rotujännitteet kulkevat, oikeutetustikin, henkilödokumentin kantavana lankana. Se sivuuttaa myös taiteilijan adoptoimat lapset, joista yksi oli suomalainen Jari Hannu Bouillon-Baker.

Josephine Baker, amerikkalainen Pariisissa, ti 20.8. klo 20.00 Yle Teema & Fem

X