Joy -elämäkertakuvaus vetoaa voimaannuttavana tuhkimotarinana

Jaa artikkeliTilaa Seura
Joy
Jennifer Lawrence säkenöi nimiosassa. Sivurooleissa nähdään muitakin ohjaajan vakionäyttelijöitä, kuten Robert DeNiro ja Bradley Cooper, sekä Isabella Rossellini ja Diane Ladd. © Courtesy Twentieth Century Fox

Amerikkalainen yksinhuoltaja Joy Mangano keksi näppärän mopin, josta muodostui hittituote kun hän pääsi esittelemään sitä television ostoskanavalla. Saatuaan bisneksen pyörimään nainen teki valtavasti muita keksintöjä ja päätyi johtamaan omaa yritysryvästä.

David O. Russell ohjasi Manganon tarinasta alleviivaavan elämäkertakuvauksen. Yksioikoisesti päähenkilöä palvova sankarikuvaus ei taatusti ole kaikkien mieleen, mutta samaistujien tunteisiin se vetoaa voimaannuttavana tuhkimotarinana. Yrittäjän elätettävänä majaili monta sukupolvea perhettä, joka kateellisessa kiittämättömyydessään myös kampitti vilpittömän raatajan hankkeita – esimerkiksi sisarpuolta saa inhota koko sydämestään.

Mangano joutui myös härskien huijausten kohteeksi, mutta pelotta hän marssi yksin ihmispetojen luolaan nujertamaan väärintekijät.

Joy, la 14.9. klo 22.00 Sub

X