Jupiterin salat -dokumentti kertoo salaperäisestä jättiläisplaneetasta, jonka pilviverhon takaisesta maailmasta ei ole tiedetty paljonkaan

Jaa artikkeliTilaa Seura
Jupiterin salat
© Andrew Fleming / Yle Kuvapalvelu

Jupiterin koko havainnollistetaan BBC-dokumentin alussa. Jos maa olisi muutaman kilon kivenmurikka, Jupiter olisi kooltaan jättimäinen 8000 kilon kuorma-auto.

Jupiter on jo vuosisatoja ollut salaperäinen jättiläinen, jonka pilviverhon takaisesta maailmasta ei ole tiedetty paljonkaan. Dokumentin tiedot perustuvat Vuonna 2011 matkaan lähteneen Juno-luotaimen suorittamiin mittauksiin äärimmäisten olosuhteiden jättiläisplaneetasta.

Jupiterin tutkiminen ei ole pelkkää tieteellistä leikkiä. Esimerkiksi Jupiterissa olevan veden tutkiminen voi kertoa siitä, miten vesi on tullut maahan. Jupiterin koostumus voi myös kertoa paljon siitä, kuinka aurinkokunnan planeetat ovat syntyneet. Junon tutkimusten perusteella Jupiter saattaa olla nestemäisestä metallista koostuva planeetta, eikä kaasujättiläinen kuten aiemmin on uskottu.

Junon mittausten perusteella Jupiterilla olisi kymmenen maapallon kokoinen kiviydin, mikä kertoo paljon planeetan syntymekanismista.

Juno jatkaa Jupiterin tutkimista vuoteen 2021 asti, jonka jälkeen se tuhoutuu suunnitellusti Jupiterin kaasukehässä.

Prisma: Jupiterin salat, ke 27.3. klo 19.00 Tv1

X