Realitysarja vei Jussi Vatasen Australiaan Ulurun juurelle: ”Tällaisia tarjouksia ei kohdalle kovin monesti satu”

Jussi Vatanen on tähän asti kieltäytynyt lähtemästä realityohjelmiin. Maailman kiertäminen oli kuitenkin tarjous, josta ei voinut kieltäytyä. Pallon ympäri -kisassa matkaavat myös Sara Forsberg ja Mikko Kuustonen.

Jaa artikkeliLähetä vinkki
Jussi Vatanen on tähän asti kieltäytynyt lähtemästä realityohjelmiin. Maailman kiertäminen oli kuitenkin tarjous, josta ei voinut kieltäytyä. Pallon ympäri -kisassa matkaavat myös Sara Forsberg ja Mikko Kuustonen.
(Päivitetty: )
Teksti: Anu Räsänen

Kun Jussi Vatanen katseli tammikuussa valtavaa Uluru-kalliomuodostelmaa Australiassa, hän pysäytti itsensä nauttimaan hetkestä.

”Mietin, että tämä on ainutkertainen kokemus. Tänne tuskin palaan koskaan”, Vatanen muistelee.

Vatasen lennättivät Australiaan Pallon ympäri -kilpailuohjelman kuvaukset. Hän, Sara Forsberg ja Mikko Kuustonen matkaavat sarjassa kirjaimellisesti maailman ympäri ja suorittavat matkan varrella erilaisia tehtäviä. Se joka ehtii ensimmäisenä takaisin Suomeen, voittaa kisan.

Vatasen kilpailureitti alkoi Ayers Rockinakin tunnetun Ulurun juurelta. Forsberg ja Kuustonen lentelivät omilla reiteillään, ja yhteyttä pidettiin puhelimella.

”Lähettelimme toisillemme kuvia ja kyselimme, että missäs olet menossa”, Vatanen kertoo.

”Oli tosi hauskaa olla yhteyksissä ihmisiin, jotka ovat ihan toisella puolella maapalloa ja joiden kanssa kuitenkin tuntee jonkinlaista yhteishenkeä.”

Vaikka kisa kolmikon välillä ei ollut kovin veristä, Vatanen myöntää, että yhteishengen rinnalla kukoisti myös terve kilpailuhenki.

”Totta kai piti vähän nokitella ja kuittailla kavereille, kun sai jonkun tehtävän tehtyä ja pääsi eteenpäin.”

Näyttelijä Jussi Vatanen, some-tähti Sara Forsberg ja muusikko Mikko Kuustonen kiertävät kilpaa maapallon. Kisa kuvattiin neljässä viikossa. ”Siinä siirryttiin pikakelauksella maasta ja kulttuurista toiseen”, Vatanen kertoo. © PETRI AHO / KUVAPALVELUT.COM

Yksin vastuussa kaikesta

Jussi Vatanen on aiemmin kieltäytynyt johdonmukaisesti kutsuista tv-kilpailuihin.

”En ole tuntenut mitään vetoa reality- tai tanssiohjelmiin, sillä saan olla näyttelijänä kameran edessä ihan riittävästi. Tällaisia tarjouksia kuin Pallon ympäri ei kuitenkaan kohdalle kovin monesti satu. Mietin, että jos minun pitää elämässäni johonkin puoli-realityyn lähteä, niin se on sitten tämä.”

Toki matkaanlähtö hieman hirvittikin. Maapallon kiertäminen alle kuukaudessa tarkoittaa pitkiä lentoja ja jatkuvaa aikavyöhykkeeltä toiselle hyppelyä.

Uupumus alkoikin painaa reissun loppuvaiheessa, etenkin kun kyseessä ei ollut mikään lomamatka. Vaikka ohjelman kuvaaminen oli hauskaa, oli se kuitenkin pohjimmiltaan työtä.

Matkakumppaninaan Vatasella oli vain tv-kuvaaja.

”Aika paljon piti itse kantaa vastuuta siitä, miten asiat etenevät. Näyttelijänähän olen tottunut menemään enemmän tai vähemmän valmiiseen pöytään. Kaikki on meille valmiiksi laitettu”, Vatanen hymähtää.

Rakkaat savolaiset juuret

Vaikka reissu otti loppupuolella kunnon päälle, Vatanen on kaikin puolin iloinen, että uskaltautui mukaan. Pää on täynnä niin hienoja muistoja, että niiden ajatteleminenkin hymyilyttää.

Päällimmäisenä Vatasen muistoissa ovat erilaisten ihmisten kohtaamiset eri puolilla palloa. Tehtäviä suorittaessaan hän joutui usein turvautumaan paikallisten apuun ja pääsi samalla näkemään siivuja näiden kulttuurista.

”Oli hienoa huomata, miten ihmiset joka puolella maailmaa ovat ylpeitä omasta kotipaikastaan ja kaikesta, mitä siihen liittyy. Me täällä Suomessa ajattelemme, että Suomi on paras paikka suomalaisille. Ihan samalla tavalla ajatellaan kaikkialla. Se oli tosi terveellistä nähdä.”

Kotiseuturakkautta Sonkajärvellä syntynyt Vatanen itsekin tuntee. Hän on parhaillaan mukana Pohjois-Savon maaseuturahastojen markkinointiyhteistyössä, johon mukaan lähteminen tuntui luontevalta ja mukavalta.

Savon murre on siis Vatasen ensimmäinen kieli. Työssään hän puhuu yhtä sujuvasti myös muita suomen kielen murteita, kuten esimerkiksi Putouksen Antskun eteläkarjalaa. Vai puhuuko?

”Usein se näyttelijän murre on vähän huijausta: opiskellaan omat repliikit sana kerrallaan. Vielä kahden Napapiirin sankarit -elokuvan jälkeenkään en osannut Länsi-Lapin murteella mitään muuta kuin roolihenkilöni puheet. Nyt kun kolmas leffa on tehty, se alkaa jo vähän sujua”, Vatanen sanoo ja naurahtaa.

Pallon ympäri, la 21.4. klo 21.00 Nelonen

X