Jussi Vatanen tutkii jalkapallokulttuuria uudessa Pelipäivä-sarjassa

Näyttelijä Jussi Vatanen matkustaa Englantiin, Saksaan ja Espanjaan etsimään syitä jalkapallon kokonaisia yhteiskuntia läpäisevään merkitykseen.

Jaa artikkeliLähetä vinkki

”Kun ohjelma alkaa pyöriä, niin olisi kiva esimerkiksi sosiaalisen median kautta kuulla millä kaikilla jengeillä näitä suomalaisia faniporukoita on”, Jussi Vatanen sanoo.

Näyttelijä Jussi Vatanen matkustaa Englantiin, Saksaan ja Espanjaan etsimään syitä jalkapallon kokonaisia yhteiskuntia läpäisevään merkitykseen.
(Päivitetty: )
Teksti: Onnimanni Liukkonen

Jalkapallon elämää läpileikkaava merkitys tulee hyvin ilmi Jussi Vatasen vetämässä sarjassa. Ensimmäisessä jaksossa Vatanen matkustaa Manchesterin seudulle Englantiin, jossa monet tuntuvat ajattelevan, että suurseurojen valtavat rahasummat ovat tappaneet englantilaiseen futiskulttuuriin aina kuuluneen yhteisöllisyyden.

”Seurojen merkitys konkretisoitui kollektiivisessa futistietoudessa. Niiden seurojen historia, vanhat pelaajat ja perinteet ovat hirmu hyvin tiedossa ihan tavallisillakin ihmisillä”, Vatanen sanoo.

Suurseuroissa, kuten Manchester Unitedissa eivät enää pelaa oman kylän pojat vaan globaalit maailmantähdet. Monien mielestä fanit ovat vaihdettavissa turisteihin. Vastapainoksi on syntynyt protestiseuroja, joissa valtaa pitivät fanit itse.

”Kyllähän se yllätti, mitenkä orgaanisesti ja erottamattomasti jotkut seurat ovat kiinnityksissä ihmisiin ja niihin yhteisöihin.”

Pelaajana ja katsojana

Vatanen on ollut mukana Putouksessa ja monissa elokuvissa, kuten Tuntemattomassa sotilaassa ja Napapiirin sankareissa. Joukkoon kuuluu myös rooli futishulluna fanina Kulman pojat -leffassa. Keväällä Vatanen seikkaili maailmalla Pallon ympäri -sarjassa. Pelipäivän tekemisessä Vatanen oli mukana ihan alusta asti.

”Tämä on hyvin läheinen ja omista kiinnostuksen kohteista lähtöisin oleva juttu. Pelasin itse parikymppiseksi asti futista, ja nykyisinkin harrastan viikoittain. Seuraan intensiivisesti kotimaista ja ulkomaista jalkapalloa, vaikka en varsinaisesti fanita mitään tiettyä seuraa.”

Seurojen sijaan Vatanen ihailee suomalaisia ulkomailla vaikuttavia pelaajia.

”Olen erittäin vannoutunut Lukas Hradecký -fani nykyään, ja sitä kautta toivon Leverkusenille pelkkää hyvää”, Vatanen sanoo.

Huuhkajien sanavalmis ykkösmaalivahti Hradecký kommentoi värikkäästi fiiliksiään Pelipäivän toisessa jaksossa, jossa vieraillaan Saksassa.

Michael Lavery ja Harry Armitage

ManU-fanit Michael Lavery ja Harry Armitage kertovat Jussi Vataselle olevansa huolissaan rahan vaikutukesta nykyfutikseen. © YLE KUVAPALVELU

Suomiporukat maailmalla

Saksassa Vatanen tapaa 2. Bundesliigassa pelaavaa Bochumia kannattavan suomalaisporukan. Myös englantilaisia joukkueita kannatetaan Suomessa hyvin laajasti.

”Bochumin faniporukka oli poikkeuksellisen organisoitunut, heidät on seuran puolesta tunnustettu viralliseksi fanijärjestöksi.”

Kolmannessa jaksossa Vatanen vierailee Espanjassa Baskimaalla Bilbaossa, jossa politiikka kytkeytyy jalkapalloon. Vaikka jalkapallo aiheuttaa ristiriitojakin, niin reissuilta Vataselle jäi mieleen se, kuinka ystävällinen ja kannustava vastaanotto oli joka puolella.

”Kiitokset kaikille, jotka ovat olleet mukana auttamassa ohjelman valmistumisessa. Kannattaa lähteä ulkomaille katsomaan jalkapalloa. Omalta osaltani reissuohjelmat ovat kyllä vähäksi aikaa tehty”, naurahtaa Vatanen, joka astuu seuraavaksi Kansallisteatterin lavalle Tšehovin Kolmessa sisaressa.

”Mutta, mistä sitä tietää vaikka tätä futisohjelmaa tehtäisiin lisääkin. Erinäköisiä ilmiöitä, seuroja ja tapahtumia löytyy kyllä monista muistakin maista.”

Pelipäivä, su 7.10. klo 20.30 Tv2

X