Käännekohdat konkretisoivat – Missä olit, kun WTC-tornit romahtivat?

Jaa artikkeliTilaa Seura
Onnimanni Liukkonen on TV-Maailman tuottaja.
Onnimanni Liukkonen on TV-Maailman tuottaja. © Pekka Nieminen / Otavamedia
TV-Maailman tuottaja Onnimanni Liukkonen pohtii elämänsä käännekohtia, jossa maailmanhistoria ja henkilökohtainen kokemus kohtasivat. Myös MTV3:lla muistellaan historian dramaattisia tapahtumia uudessa Missä olit kun -sarjassa.

Yhtä sukupolvea itseäni vanhemmat ihmiset tuppasivat kyselemään, että missä olit, kun John F. Kennedy ammuttiin. Uutinen oli niin dramaattinen, että lähes kaikkien mieleen oli piirtynyt kuva uutisen vastaanottamisesta. Maailmanhistoria ja henkilökohtainen kokemus kohtasivat.

Lapsuudessani ei tapahtunut mitään kovin dramaattista ennen Tšernobylin ydinvoimalaonnettomuutta 26.4.1986. Muistan, kuinka autoradiossa kerrottiin kohonneista säteilyarvoista. Tuli tunne, että historia vaikuttaa konkreettisesti elämääni. Onnettomuudesta tulee maanantaina kuluneeksi 35 vuotta. Kutosella sitä muistellaan dokumenteilla.

Käännekohta, jonka seuraukset pitkäkestoisia

Myös MTV3:lla muistellaan historian dramaattisia tapahtumia. Missä olit kun -sarjassa pureudutaan esimerkiksi tsunamiin ja kouluiskuihin.

Sunnuntain ensimmäisessä jaksossa aiheena ovat 9/11-iskut. Silloin olin opiskelija, ja teksti-tv:n otsikko pienkoneen osumisesta WTC-torniin sai minut kääntämään tv:n NBC-kanavalle. Näin suorassa lähetyksessä, kun toinen kone osui torniin.

Historian opiskelijana tajusin heti, että tämä on käännekohta, jonka seuraukset tulevat olemaan pitkäkestoisia. Loppupäivän istuimmekin opiskelijabaarissa spekuloimassa iskujen merkitystä.

Lue myös: Tshernobylin koskettamat Kouvolan miehet – Heitä yhdistää rakennustyömaa Kiovassa, sata kilometriä ydinvoimalasta

X