Kaiken toinen puoli -dokumentissa näkyy Serbian poliittinen kahtiajako

Jaa artikkeliLähetä vinkki
Kaiken toinen puoli. Tämä elokuva kertoo yhden näkökulman Serbiasta, ohjaajan äidin tarinan.
Kaiken toinen puoli -elokuva kertoo yhden näkökulman Serbiasta, ohjaajan äidin tarinan. © Dribbling Pictures Ltd / Yle Kuvapalvelu
Balkanin sodan osapuolten teot ja tapahtuvat ovat monimutkaisia ymmärtää. Dokumenttissa aihetta käsitellään elokuvantekijän itsensä kautta.

Serbialaisen Mila Turajlicin dokumentti Kaiken toinen puoli kuuluu lajityyppiin, jossa aihetta käsitellään elokuvantekijän itsensä tai hänen perheensä kautta. Aihe on mittava: Jugoslavian historia kommunistisesta vallankumouksesta hajoamissotien kautta nyky-Serbian kipupisteisiin.

Suodattimena kaikkeen toimii Milan äiti, matematiikan professori Srbijanka Turajlic, joka koko ikänsä on taistellut muutosten puolesta. Sanansa saavat myös hänen ystävänsä, joista osa on ollut sotarikollisena tuomitun Slobodan Milosevicin puolella. Serbian poliittinen kahtiajako näkyy edelleen arkielämässä.

Dokumentissa ei juuri ole tyhjäkäyntiä, sillä niin tiiviisti henkilöhistoria sekä yksilöiden toiminta ja aatteet nivoutuvat laajempaan historiaan. Äidin ja tyttären välisissä keskusteluissa sivutaan myös yksilön vastuuta ja vastarinnan soihdun siirtämistä seuraavalle sukupolvelle – joka ei välttämättä halua ottaa sitä vastaan.

Päätös on symbolinen: kommunistien sodan jälkeen useaksi asunnoksi jakaman Turajlicien porvariskodin vuosikymmeniä suljettuna ollut ovi avataan viimein. Mutta onko kyse ikävästä menneisyyden muistosta vai uusien aikojen toivosta?

Kaiken toinen puoli, ti 26.11. klo 23.15 Yle Teema & fem 

Lue myös: Kirjailija ja valokuvaaja Levison Wood seikkailee Arabian niemimaan kolmessatoista valtiossa

X