Kaikki se mitä en muista – Romaaniin perustuva kolmiosainen sarja kuvaa katoavaisuutta

Jaa artikkeliTilaa Seura
Kaikki se mitä en muista
© Yle kuvapalvelu

Jonas Hassen Khemirin palkittu romaani Kaikki se mitä en muista käsittelee yhden henkilön viimeistä vuotta. Menetystä käsittelevä teos julkaistiin suomeksi vuonna 2016.
SVT:n kolmiosainen sarja kuvaa katoavaisuutta. Televisiointi näyttää Ruotsin, jossa ihmiset toimivat järjestelmällisesti mutta joskus ymmärtämättömästi.

Sarjan alussa Samuel on kuollut ja typertynyt äiti joutuu viranomaisten kyselyyn poikansa luonteesta. Ruotsalaisikoni ja Tähtien sota -näyttelijä Pernilla August (kuvassa oik.) esittää vahvan eleettömästi äitiä, joka yrittää oppia tuntemaan kuollutta poikaansa.

Tunisialais-ruotsalaistaustainen Khemir on tunnettu maahanmuuttoteemoista. Samuelin hahmo on välittäjä perinnekulttuurin ja vapautuneen olemisen välillä.

Valo on surukohtauksissa tietenkin pohjoisen sinistä kuin nordic noirissa tai Kieslowskin Sinisessä. Tyyli on kalsea ja rivakka.

Useiden hahmojen tarinankuljetus eri aikatasoissa on asetelmallista. Kun muisteluissa tavoitellaan intiimiyttä, pelkistetään runsaasti tai karataan mediataideteosmaiseen kikkailuun.

Kaikki se mitä en muista, pe 11.10. klo 21.00 Yle Teema & fem

X