Karhunpennut ja minä – Dokumentissa autetaan orpoja karhunpentuja palaamaan takaisin luontoon

Jaa artikkeli
Karhunpennut ja minä, kuvassa luontokuvaaja Gordon Buchanan.
Karhunpennut ja minä, kuvassa luontokuvaaja Gordon Buchanan. © Anwar Mamon / Yle
Dokumentissa Karhunpennut ja minä luontokuvaaja Gordon Buchanan tutustuu kuuteen karhunpentuun, jotka ovat eri syistä jääneet orvoiksi.

No nyt on söpöä. Mutta söpöyttä ei tietoisesti tavoitella, vaan se tulee luonnostaan. BBC:n kaksiosaisessa dokumentissa Karhunpennut ja minä skotlantilainen luontokuvaaja Gordon Buchanan (kuvassa) matkustaa Venäjän perukoille tapaamaan biologiperhettä, joka auttaa orpoja harmaakarhun pentuja palaamaan luontoon.

Venäjän erämaissa elelee satatuhatta harmaakarhua. Niiden ja ihmisten väliset konfliktit ovat väistämättömiä. Jos karhuemoa häiritään, se saattaa hylätä pentunsa. Buchanan tutustuu kuuteen karhunpentuun, jotka ovat eri syistä jääneet orvoiksi, ja jotka nyt olisi tarkoitus palauttaa 9 kuukauden ikäisinä takaisin luontoon.

Ensimmäisessä jaksossa karhut kasvavat viiden viikon ikäisistä palleroista nelikuukautisiksi jötiköiksi, jotka jo tutustuvat luontoon aidatulla metsäalueella. Buchanan osallistuu niiden hoitoon ja kertoo katsojille karhujen kehityksestä sekä tallentaa kuviin niiden pentuvaiheita.

Dokumentti pysyy kiitettävästi asiassa, eikä tunnelmoi turhia. Toisessa jaksossa nähdään, ovatko ihmisten avittamat karhunpennut kypsiä itsenäiseen elämään villissä luonnossa. Ideana kun on ollut, että niiden olosuhteet olisivat alusta alkaen mahdollisimman luonnonmukaiset, jotta paluu luontoon sujuisi ongelmitta.

Karhunpennut ja minä, ti 17.11. klo 20.00 Tv2

Lue myös: Mantereiden planeetta -dokumentissa tutustutaan Etelämantereen luontoon ja eläimistöön

X