Karkotetut-dokumentin pääosassa ovat nuoret, joiden arkea hallitsevat päihteet ja rikollisuus

Jaa artikkeli
Karkotetut
Yksi dokumentin päähenkilöistä riisti oman henkensä kuvausjakson aikana. © Epidem/Yle
Päihteet, huumekauppa ja väkivalta kuuluvat arkeen, jossa moni elämä päättyy oman, rikollisten tai poliisin käden kautta.

Oululaistaustaisen Visa Koiso-Kanttilan (s.1970) toistaiseksi ainoassa pitkässä näytelmäelokuvassa Kaiken se kestää 70-luvun lapset joutuvat todistamaan vanhempiensa erehdyksiä ja vastuuttomuutta. Osin omakohtaisesti koetut vanhemmuuden teemat ja isäsuhteen pohdinnat ovat tutkinnan kohteena ohjaajan vuosina 2004–2010 valmistuneessa palkitussa dokumenttien sarjassa Isältä pojalle, Talvinen matka, Miehen kuva.

Karkotetut (1997) muistuttaa kuinka synkistä syvyyksistä Koiso-Kanttilan varhaistyöt saattoivat kummuta. Seurantadokumentti katselee kipeästi iholta kahta Helsingin Vesalassa asuvaa perhettä, joiden nuorilla ei tunnu olevan realistisia mahdollisuuksia vaan ei juuri mielenkiintoakaan pärjätä elämässä. Päihteet, huumekauppa ja väkivalta kuuluvat arkeen, jossa moni elämä päättyy oman, rikollisten tai poliisin käden kautta.

Tässä tapauksessa vanhemmat – tai lähinnä äiti – joutuu todistamaan lasten erehdyksiä ja vastuuttomuutta. Dokkari ei kysy miten tähän tultiin, kun pihapiiristä ei pääse pois, ja alamäki vie.

Karkotetut, ke 1.9. klo 22.00, TV1

X