Kärpästen herra – Merkkiteokseen perustuva elokuva johtajuudesta ja hierarkiasta

Kärpästen herra esitetään televisiossa nyt ensimmäistä kertaa. Kuvassa etualalla poikajoukon johtoon pyrkivä Ralph (James Aubrey). © Castle Rock Entertainment
Brittinobelisti William Goldingin esikoisromaanissa Kärpästen herra (1954) seurataan autiolle saarelle haaksirikkoutuneiden koulupoikien jakautumista kilvoitteleviksi heimoiksi.

Merkkiteos Kärpästen herra nostettiin lukulistalle monissa kouluissa ja koulutuksissa.
Vertauskuvallisesta teoksesta on tehty ehkä yllättävän vähän tulkintoja.

Elokuvasovituksista valmistui ensimmäisenä uransa lähinnä teatterissa ja oopperassa tehneen Peter Brookin mustavalkoisena kuvattu näkemys.

Tulkinnallisia vapauksia karttaen se keskittyy kertomaan perustarinan. Tässä tapauksessa se riittää, rohkeampien sovitusten aika koitti vasta myöhemmin. Keskiöön nousee lapsinäyttelijöiden henkilöohjaus, kuvaus johtajuuden ja hierarkian tuhoisistakin seurauksista.

Brook kuitenkin taustoittaa kerrontaa elokuvallisilla ratkaisuilla muistuttaen taustalla vallitsevasta sodasta. Työhön kuvattiin runsaasti materiaalia, ja lopullisen muotonsa elokuva sai leikkauspöydässä.

***½

Kärpästen herra, to 19.12. klo 21.00 Yle Teema & Fem

Lue myös: Seitsemäs sinetti -klassikkoelokuvaa arvostetaan yhtenä seitsemännen taiteen hienoimmista saavutuksista