Kasper Strömman ja Suomen saunat on tutkimusretki suomalaisuuden ytimeen - Ohjelmassa myös pohditaan vähentääkö päivittäinen saunominen sen arvoa

Kasper Strömman alkoi pohtia etäistä saunasuhdettaan, kun uuden kodin sauna näytti hänestä vain epäkäytännölliseltä säilytystilalta. Pohdinnoista syntyi televisiosarja.

Jaa artikkeliLähetä vinkki

”Yksi syy sarjani tekemiseen oli se, että Suomessa on miljoonia saunoja, mutta aiheesta on tehty yllättävän vähän tv-ohjelmia”, Kasper Strömman sanoo.

Kasper Strömman alkoi pohtia etäistä saunasuhdettaan, kun uuden kodin sauna näytti hänestä vain epäkäytännölliseltä säilytystilalta. Pohdinnoista syntyi televisiosarja.
Teksti: Anu Räsänen

Kasper Strömmanin on aina ollut vaikea ymmärtää saunomisen viehätystä. Ensinnäkin saunassa on aina jotenkin liian kuuma. Toisekseen lauteilla yksin jököttäessään pitkästyy.

Vaihtoehtona yksin jököttämiselle on saunailta, joissa rampataan tuntitolkulla edestakaisin löylyyn ja ulos, löylyyn ja ulos, kunnes kaikki istuvat höyryävinä ja punakoina olutpullo kädessä.

”Tämä ei vastaa käsitystäni täydellisestä illanvietosta. Emmekö voisi vain käydä nopeasti suihkussa, jos meidän pitää puhdistautua yhdessä?” Strömman virnuilee.

Vakavammin Strömman alkoi pohtia aihetta, kun hän muutti ensimmäistä kertaa kerrostaloasuntoon, jossa oli sauna.

Huone näytti hänen silmissään lähinnä epäkäytännölliseltä säilytystilalta – niin kuin kerrostaloasuntojen pienet saunat näyttävät monen muunkin silmissä.

”Ne kerrostalosaunathan ovat sellaista saunojen farmiliigaa. On aivan eri asia saunoa mökkimiljöössä, jossa on lähellä vähän vesistöäkin”, Strömman toteaa.

”Monella mökillä saunominen on lisäksi ainoa peseytymismahdollisuus, ei niinkään ajanviete tai harrastus. Muistan kyllä itsekin lapsuudestani, miten mukava oli päästä saunaan lämmittelemään, kun oli menty liian aikaisin keväällä mökille pihatöihin.”

”Vähän kuin jääkiekon MM-kisat”

Jonkinlainen saunasuhde Strömmanillakin siis on, niin kuin kaikilla suomalaisilla. Ja niinpä hän päätti tehdä tv-sarjan, jossa tutkii saunakulttuurimme ja -hulluutemme eri puolia.

”Jonkun oli annettava kasvot meille sauna-agnostikoille. Ehkä tämä rohkaisee muitakin puhumaan ääneen siitä, että he suhtautuvat saunomiseen epäillen”, Strömman vitsailee.

Vaikka Strömman lähestyy saunomista myös sarjassaan huumorilla, hän on aiheesta aidosti kiinnostunut eikä piruile kellekään.

”Saunominenhan on vähän kuin jääkiekon MM-kisojen voitto: vaikka ei itse seuraisi lätkää, on kiva katsoa, kun ihmiset ovat iloisia, niin kauan kuin he eivät hajota mitään. Sama pätee saunomiseen. Totta kai se on kiva, että ihmiset nauttivat siitä.”

Kasper Strömman ja Suomen saunat

Kasper Strömman on syntinen mies. Hän nimittäin saunoo korkeintaan kaksi kertaa vuodessa – ja tämä siis maassa, jonka saunakulttuuri on Unescon aineettoman kulttuuriperinnön luettelossa. © Yle

”Liian arvokas päivittäiseen lotrailuun”

Kasper Strömman ja Suomen saunat -sarjassa tavataan innokkaiden harrastajien lisäksi tutkijoita. Strömman vierailee muun muassa Kuopion yliopistolla tutustumassa saunasimulaattoriin ja tutkijoihin, jotka selvittävät, miten saunojen päästöjä saisi vähennettyä.

Strömman perehtyy saunaseuroihin, savusaunoihin ja jopa saunaan, joka on enemmänkin taideteos. Hän saunoo niin kaup­pakeskus Redin katolla kuin polttariporukan kyhäämässä hökkelisaunassakin.

Erityisesti Strömmanille jäi mieleen yksi sauna Kemiönsaarella.

”Tapasimme miehen, joka oli jo lapsena pienen puron ääressä istuessaan saanut idean maahan kaivetusta savusaunasta. Aikuisena hän rakensi sellaisen, ja nyt se pieni puro on ohjattu kulkemaan kiukaan läpi. Lämmin vesi menee kallionkuopassa olevaan luonnolliseen ammeeseen ja siitä puro jatkaa matkaansa.”

”Luulen, että tuossa Kemiönsaaren saunassa voisin saunoa kerran kesässä; säästän jatkossakin saunomisen tilaisuuksiin, joissa se on vähän juhlallisempaa. Vakavasti puhuen: eikö sauna ole liian arvokas asia päivittäiseen lotrailuun?”

Kasper Strömman ja Suomen saunat, torstai 30.6. klo 20.00, TV1

X