Katoava äitini – Henkilökuva 60-luvun supermallista Benedetta Barzinista

Jaa artikkeliTilaa Seura
Katoava äitini kertoo 60-luvun huippumalli Benedetta Barzinista.
Katoava äitini kertoo 60-luvun huippumalli Benedetta Barzinista. © Yle kuvapalvelu
Katoava äitini -henkilökuvan Benedetta Barzini oli 1960-luvun New Yorkissa juhlittu huippumalli. 1970-luvulla hän kiinnostui radikaalifeminismistä ja käänsi selkänsä muotimaailmalle.

Katoava äitini -henkilökuva italialaisesta 60-luvun supermallista Benedetta Barzinista on aikamoista piinaa, jos ei kiinnostu siitä, mitä kaikkia merkityksiä kietoutuu Barzinin toistamaan haluun ”kadota” kokonaan. Kadota esineellistävästä maailmasta ja kuvista. Rakenne on piinaa, vaikka tästä mystisestä ”katoamisen” halusta piittaisikin.

Barzini, 76, itsessään on hyvin kiinnostava hahmo, joka käänsi marxisti-feministinä selkänsä kaupallisuudelle jo 70-luvulla, eikä varmaan antaisi filmintekolupaa kenellekään muulle kuin ohjaajapojalleen Beniamino Barreselle.

Filmi on yhtä ratkaisematonta pyörittelyä. Katoavassa äidissäni (Italia 2019) Barrese kuvaa liikaa omaa nyhjäämistään äitinsä kimpussa. Barzini oli ensimmäinen italialainen USA:n Voguen kannessa ja radikalisoiduttuaan tunnettu väittelijä. Tarinan voisi helposti esittää lineaarisemminkin. Kyseenalaistaja luennoi yhä naiskuvasta pommittaen

Milanossa opiskelijoita kysymyksillä: miksi epätäydellisyys häiritsee? Millainen on hiljaisuuden asu?

Katoava äitini, la 9.5. klo 20.01 Yle Teema & Fem 

Lue myös: Ohad Naharin ja Mr. Gaga – Dokumentti palvotun koreografin työstä, tanssista ja elämästä

X