Katsomiskokemus on somea – Sarjahitit yhä globaalimpia kokemuksia

Jaa artikkeliTilaa Seura
Onnimanni Liukkonen on TV-Maailman tuottaja.
Onnimanni Liukkonen on TV-Maailman tuottaja. © Pekka Nieminen / Otavamedia
GOT:n 8. kauden tapahtumat tuntuivat olevan hyvin tiedossa ennen kuin dramaattiset käänteet nähtiin sarjassa.

Menestyssarja Game of Thrones päättyi HBO:lla viime keväänä, ja nyt viimeiset jaksot nähdään Ylellä. Katselua säästellyt kuluttaja on saanut väistellä otsikoita välttyäkseen juonipaljastuksilta.

Sarjahittien kohdalla uudet kaudet ja niiden kokeminen ovat yhä globaalimpia yhteisiä kokemuksia. Käänteistä ei puhuta enää työpaikan kahvipöydissä vaan somen eri kanavissa. Tärkeää on ajankohtaisuus, jopa kesken katselun twiitataan fiiliksistä. Netti on myös tulvillaan jaksoanalyysejä. Game of Thronesin kohdalla erityisesti Helsingin Sanomien Jussi Alrothin pohdinnat olivat suosittuja. Niissä spekuloitiin paljon myös sitä, mitä seuraavaksi tapahtuu.

Ilmiö on sukua urheilun suorille lähetyksille, joissa selostaja ja kisastudio kommentoivat asetelmia. Perinteisesti myös kotikatsojilla on vahvat näkemykset tuomarin, vastustajan tai vasemman pakin suorituksista. Selvästikin myös fiktion katselu on siirtymässä tähän suuntaan. Ero on vain siinä, että urheilussa tulevaisuus on aina arvoitus, mutta fiktiossa spekulointi menee käsikirjoittajan työn pikkutarkaksi lähiluvuksi.

Katoaako tällöin kertomisen taika?

Game of Thrones, ma 16.12. klo 21.30 Tv2

Lue myös: Hirviöitä ja murhia: M – Murhaaja keskellämme on oikea panoraama nyky-yhteiskuntien hulluudesta

X