Cannes-palkittu Katto aloittaa kuudentoista lyhytelokuvan kavalkadin

Jaa artikkeliTilaa Seura
Kesämökin katto on laskeutunut. Pipsa (Inna Bodson), Olavi (Juho Milonoff) ja Tuomas (Pekka Strang) miettivät, mitä pitäisi tehdä. © Yle Kuvapalvelu

Cannesin elokuvajuhlat valitsi Katon toiseksi parhaaksi 4 843 lyhytelokuvan joukosta. Se sai keväällä tuomariston kunniamaininnan.

Ansioista. Katto on arkisuuden ja ihmeellisyyden sekoitus, puolipäiväinen tapahtuma ilman selittelyä, selkeiden hahmojen herkkä ristiriita. 14-minuuttinen jää pyörimään mielessä. Pekka Strang esittää vaivaantuvaa miestä, joka velvollisuudesta auttaa erokriisiytynyttä tuttavaa (Juho Milonoff), jonka mökin sisäkatto on romahtanut kyykistelykorkeudelle. Ihmisten turhasta järkevyydestä muistuttaa jaloissa pyörivä kyselyikäinen lapsi (Inna Bodson).

Putousta ja Miitta-tätiä käsikirjoittanut Melli Maikkula on kehittänyt asetelman ensin sarjakuvaksi ja viilannut henkilökohtaista ystävyyskuvausta omien sanojensa mukaan kädet täristen.

Mieskomedioiden taitajan (Napapiirin sankarit 2, Kulman pojat, Kimmo) Teppo Airaksisen visualisointi on ilmava ja sopivan rivakka. Tutut ihmiset reagoivat toisiinsa kuin vieraat.

Katto avaa 16 lyhärin kavalkadin Yö pitkä, elokuva lyhyt.

Katto, to 21.12. klo 21.03 Teema & Fem

 

X