Kesäksi kotiin -sarjassa toimittaja Ella Kanninen jututtaa suomalaisia, jotka ovat syystä tai toisesta muuttaneet maailmalle

Ella Kanninen haastattelee Ylen uudessa kesäsarjassa suomalaisia, jotka ovat tehneet toisen kotinsa johonkin muuhun maahan. Aihe on Suomen ja Italian väliä reissaavalle Kanniselle tuttu.

Jaa artikkeliLähetä vinkki

”Kaikki vieraani puhuvat tosi avoimesti elämästään. Näistä kokemuksista on toivottavasti hyötyä sellaisille suomalaisille, jotka pohtivat, uskaltaisiko ulkomaille muuttaa”, Ella Kanninen toteaa.

Ella Kanninen haastattelee Ylen uudessa kesäsarjassa suomalaisia, jotka ovat tehneet toisen kotinsa johonkin muuhun maahan. Aihe on Suomen ja Italian väliä reissaavalle Kanniselle tuttu.
(Päivitetty: )
Teksti: Anu Räsänen

Ella Kannisella kävi tuuri. Kun hänen uutta Kesäksi kotiin -sarjaansa kuvattiin, vietettiin Suomessa ennätyksellisen kauniita ja lämpimiä kesäpäiviä.

”Ei olisi voinut paremmin mennä! Kuvasimme ohjelman ravintolasaaressa Helsingin edustalla, ja merimaisema oli kuin postikortista. Täydellistä”, Kanninen iloitsee.

Sarjassa Kanninen jututtaa suomalaisia, jotka ovat syystä tai toisesta muuttaneet maailmalle. Vieraikseen hän saa muun muassa keittiömestari Jaakko Sorsan Hongkongista, ravintoloitsija Tarja Visanin Ranskasta, kapellimestari Sakari Oramon ja kuvataiteilija Hannu Palosuon Italiasta sekä teatterintekijät Maria Sidin ja Ville Virtasen Ruotsista.

Kanninen on ohjelmalle luontevin mahdollinen toimittaja. Hän on jo viitisentoista vuotta jakanut elämänsä Suomen ja Italian välillä ja tehnyt töitä molemmissa maissa.

”Ainakin pystyn asettumaan haastateltavieni asemaan. Ymmärrän sen ristiriidan, joka kahden maan välissä elämisessä on. Välillä ei ole hyvä kummassakaan, välillä sydän sykkii molemmille yhtä aikaa. Se voi olla repivää, ja niiden ajatusten kanssa tuntee olevansa tosi yksin.”

Taide ja urheilumenestys herkistävät

Ohjelmaa tehdessään Kanninen sai monesti huomata, ettei suinkaan ole yksin. Samat ristiriitaiset tunteet kulkevat mukana kaikilla, joilla on koti kahdessa maassa.

Yksi ulkosuomalaisia yhdistävä piirre on myös se, että synnyinmaahan liittyvät asiat saavat helposti herkistymään. Tällaisista tunteikkaista hetkistä Kanniselle kertoo ohjelmassa muun muassa taiteilijapariskunta Eppu ja Kurt Nuotio.

”Nuotiot eivät mitenkään haikaile nykyisestä kodistaan Berliinistä Suomeen. Iiro Rantalan konsertissa he olivat kuitenkin liikuttuneet ylpeydestä, kun koko berliiniläinen sali osoitti suosiotaan suomalaispianistille.”

Samaan tapaan Kannisenkin sydän sykähtää, kun suomalaiset artistit vierailevat Italiassa tai kun hän näkee kirjakaupassa suomesta italiaksi käännettyä kirjallisuutta. Myös suomalaisten urheilijoiden menestys sykähdyttää kaukaa katsottuna aivan uudella tavalla.

Suomalaisnainen peittoaa italialaismiehet

Kanninen itse on harrastanut ratsastusta, joten se on hänen suosikkilajinsa myös penkkiurheilijana. Kesäksi kotiin -sarjaan Kanninen saa vieraakseen ihailemansa esteratsastajan Anna-Julia Kontion.

Kontio on tehnyt Kanniseen vaikutuksen paitsi taidoillaan ja menestyksellään myös asenteellaan: hän muun muassa ajaa itse hevosrekkaansa ympäri Eurooppaa. Ensimmäistä kertaa Kontion Suomen lipulla varustettu rekka pisti Kannisen silmään vuosia sitten ratsastuskisoissa Toscanassa.

”Anna-Julia oli silloin parikymppinen tyttö. Hän ratsasti huipputuloksen kisoissa ja peruutteli sitten itse rekkansa pois paikalta. Kyllä täytyy hattua nostaa, että nuori mimmi lähtee Italiassa pujottelemaan rekalla arvohevoset kyydissä. Ei olisi moni italialainen mies pystynyt samaan!” Kanninen sanoo ja nauraa

Kesäksi kotiin, pe 15.6. klo 20.00 Tv1

X