Kiehtova dokumentti kertoo taiteilija Leonora Carringtonin tarinan – arvostettu surrealisti joutui sodan kauhujen takia mielisairaalaan

Jaa artikkeliTilaa Seura
© Yle Kuvapalvelu

Maalari Leonora Carrington (1917–2011) ei varmaan ollut taiteellisesti painokas tekijä, mutta hän on suuren tarinan kiehtova sivupolku ilmentäessään, millaiset persoonat tunsivat suoralta kädeltä kuuluvansa surrealisteihin.

Brittiläisen vaatetehtailijan tytär havaitsi surrealistit taideopiskelijana 1937 ja aloitti salamana suhteen Lontoossa näyttelyä pitäneen Max Ernstin kanssa. Kaikki surrealismissa soitti oikeaa säveltä. Carrington oli pienestä pitäen kapinoinut yläluokkaansa vastaan ja uppoutunut hirviömäisiin ja satumaisiin mielikuvitushahmoihin.

Ernstin joutuminen natsien kynsiin saattoi Carringtonin mielenhäiriöön ja pakkohoitoon. Theresa Griffithsin dokumentti (2017) on hyvä ja jännitteinen. Taiteilija on kuitenkin ”unohdettu” lähinnä synnyinmaan Englannin vinkkelistä – hän aloitti uuden elämän Meksikossa, jonka taidehistoria kyllä tunnustaa kesyttömän Leonoran.

 

Leonora Carrington – unohdettu taiteilija, 14.8, klo 20.00, Teema & Fem

X