Kiina vastaan Taiwan -dokumentti kertoo Kiinan painostuksesta ja taiwanilaisten kapinasta – Nuorempi sukupolvi vannoo demokratian ja vapauden nimeen

Uusintana nähtävä raportti esittelee etenkin sitä sukupolvien välistä kuilua, joka taiwanilaisessa poliittisessa ajattelussa vallitsee.

Jaa artikkeliLähetä vinkki
Uusintana nähtävä raportti esittelee etenkin sitä sukupolvien välistä kuilua, joka taiwanilaisessa poliittisessa ajattelussa vallitsee.
Teksti: Pertti Avola

Hävittyään Mao Zedongin kommunisteille 1949, Kiinan kansallismielinen Kuomintang-puolue ja sen johtaja Tshiang Kai-Shek vetäytyivät saariryhmälle 165 kilometrin päähän manner-Kiinasta. Näin syntyi kiistelty Taiwan, jota Kiina pitää vain kapinallisena maakuntana, vaikka monet taiwanilaiset toivovat itsenäisyyttä.

Vanhempi väki haluaa ennen kaikkea taloudellista turvaa ja vaurautta. Nuorempi sukupolvi vannoo demokratian ja vapauden nimeen. Vanhemmat menisivät yhteen Kiinan kanssa, nuoret kannattavat itsenäisyyttä.

Ohjelman keskeiset henkilöt hakkeri-aktivisti Lin Zhe-Wei, rockmuusikko Sam Yang ja transsukupuolinen digitaaliministeri Audrey Tang puhuvat demokratian, itsenäisyyden ja hallinnon läpinäkyvyyden puolesta. Heidän mielipiteisiinsä on länsimaalaisen helppo yhtyä, mutta totuus Taiwanissa on se, että Kiina painostaa jatkuvasti.

Ulkolinja: Kiina vastaan Taiwan, torstai 7.7. klo 22.10, Tv1

X