Kohti Linnan juhlia: Itsenäisyyspäivä 2020 turvavälein

Linnan juhlat juhlitaan tänä vuonna ilman vieraita. Tämä ei kuitenkaan katkaise tärkeää suomalaista perinnettä, vaan itsenäisyyspäivää vietetään tv:ssä koko ilta. Rosa Kettumäki avaa Ylen illan Kohti Linnan juhlia -lähetyksessä.

Jaa artikkeliLähetä vinkki

Rosa Kettumäki (kuvassa) ja Tommy Fränti juontavat Kohti Linnan juhlia -lähetystä Ylellä. Myöhemmin illalla presidenttiparin itsenäisyyspäivän juhlaa seuraavat Ella Kanninen ja Jussi-Pekka Rantanen. MTV:n puolella juhlista raportoivat Maija Lehmusvirta, Keijo Leppänen ja Teemu Niikko.

Linnan juhlat juhlitaan tänä vuonna ilman vieraita. Tämä ei kuitenkaan katkaise tärkeää suomalaista perinnettä, vaan itsenäisyyspäivää vietetään tv:ssä koko ilta. Rosa Kettumäki avaa Ylen illan Kohti Linnan juhlia -lähetyksessä.
Teksti: Anu Räsänen

Jos Rosa Kettumäki ja Tommy Fränti tekisivät Kohti Linnan juhlia -lähetyksen viimevuotiseen tapaan, he saisivat todennäköisesti istua kahden kesken lasisessa kuutiossa. Pienessä siirrettävässä studiossa olisi vaikea pitää koronarajoitusten mukaisia turvavälejä vieraisiin.

Etkolähetys on perinteisesti toteutettu presidentinlinnan edustalla, ja lasiseinän takana ovat vilahdelleet juhliin saapuvat vieraat. Jotkut heistä ovat myös piipahtaneet sisään haastateltaviksi.

Tänä vuonna taustalla häämöttäisi linnan tyhjä pihapiiri.

Vaikka presidentti ei ole kutsunut itsenäisyyspäivän juhliinsa vieraita, juhlia ei ole kokonaan peruttu. Muun muassa Dian­dra, Ida Elina ja Aarne Pelkonen sekä Seela Sella ja Esko Salminen esiintyvät presidenttiparille, ja niin Yle kuin MTV:kin välittävät tunnelmat koko kansalle.

Ylen illan aloittava Kohti Linnan juhlia lähetetään tänä vuonna Pasilasta studiosta, jossa turvavälit on helppo pitää.

”Lisäksi tv-studio mahdollistaa asioita, jotka eivät olisi mahtuneet lasiseen kopperoomme. Esimerkiksi muusikkovieraamme pystyvät esiintymään yhdessä bändin kanssa, mikä ei ole edellisinä vuosina ollut mahdollista”, Rosa Kettumäki sanoo.

Kohti Linnan juhlia: Haastattelussa pääministeri puolisoineen

Vieraina Kohti Linnan juhlia -lähetyksessä nähdään muun muassa Behm ja Erja Lyytinen, joka nimettiin tänä vuonna Guitar World -lehden äänestyksessä maailman toiseksi parhaaksi kitaristiksi.

”Mielenkiintoinen vieras on myös Joalin Loukamaa, jolla on yli kolme miljoonaa Instagram-seuraajaa. Hän kiertää maailmaa Now United -bändin riveissä eikä todennäköisesti olisi edes Suomessa, jollei koronapandemiaa olisi tullut. On kiinnostavaa kuulla, miten tilanne näyttäytyy nuorelle, ympäri maailmaa kiertävälle suomalaiselle”, Kettumäki sanoo.

”Toisenlaisen kansainvälisen näkökulman suomalaisuuteen tuo Ensilumi-elokuvan ohjaaja Hamy Ramezan, joka tuli lapsena Suomeen pakolaisena Iranista.”

Lähetykseen saapuu vieraaksi myös Alma Pöysti, joka näyttelee pääosan kiitetyssä Tove-elokuvassa.

Pääministeri Sanna Marin ja hänen puolisonsa Markus Räikkönen antavat lähetyksessä harvinaisen yhteishaastattelun. Marin ja Räikkönen eivät kuitenkaan saavu Ylen studioon, vaan politiikan toimittaja Ari Hakahuhta haastattelee heitä Kesärannassa.

Myöhemmin illalla pääministeri ja hänen puolisonsa nähdään myös MTV:n haastattelussa.

Some-kokin itsenäisyyspäiväateria

Rosa Kettumäki tiivistää, että Kohti Linnan juhlia -työryhmä haluaa tuoda poikkeusvuoden lähetykseen suomalaisia onnistumistarinoita ja ajankohtaisia ilmiöitä.

Tiukasti ajassa kiinni on esimerkiksi ravintoloitsija Hanna Gullichsenin vierailu.

Gullichsen tuo tv-ruutuun Sunnuntaiserviisi-konseptinsa, jonka hän on kehittänyt korona-aikana sosiaaliseen mediaan. Katsojat voivat kokata yhdessä Gullichsenin kanssa itsenäisyyspäivään sopivan aterian tai ottaa hänen reseptinsä ja vinkkinsä talteen myöhempää käyttöä varten.

”Kyllähän Linnan juhlat kättelyineen ovat suomalaisille tärkeä perinne. On ilman muut harmillista, ettei suuria juhlia voida tänä vuonna järjestää. Toisaalta on ollut ilo olla mukana suunnittelemassa poikkeuksellisen vuoden ohjelmaa. Ja juuri iloa haluamme myös katsojille välittää”, Kettumäki sanoo.

Kohti Linnan juhlia, su 6.12. klo 17.10 Tv1

Lue myös: Pasi Kaunisto -juhlakonsertti: esitys vuoden takaa Hämeenlinnan Teatterista

X