Kolmekymppiset - Kepeä tanskalaissarja käsittelee kolmekymppisille ajankohtaisia asioita kuten uraa sekä perhe- ja parisuhteita

Draamakomedia pureutuu kepeällä otteella kolmekymppisten ystävysten kriiseilyyn. Tanskalaissarjassa on paljon samaa kuin 1980-luvun lopun hittisarjassa Kolkyt ja risat.

Jaa artikkeliLähetä vinkki

Sarjan toinen luoja Julie Rudbæk on näytellyt myös mm. keväällä esitetyssä, murhia ja ihmissuhdekoukeroita yhdistelevässä Murha Helsingörissä -sarjassa.

Draamakomedia pureutuu kepeällä otteella kolmekymppisten ystävysten kriiseilyyn. Tanskalaissarjassa on paljon samaa kuin 1980-luvun lopun hittisarjassa Kolkyt ja risat.
Teksti: Pertti Avola

Yle Areenaan 15.7. ilmestynyt tanskalaissarja Kolmekymppiset kertoo nimensä mukaisesti joukosta kolmekymppisiä ystävyksiä. Vuonna 2018 alkaneessa sarjassa on toistaiseksi viisi kautta, jotka on nimetty päähenkilöiden iän mukaan. Ensimmäinen tuotantokausi on nimeltään 29, ja siitä mennään viitisen vuotta eteenpäin.

Sarjan ovat luoneet näyttelijät Julie Rudbaek ja Jesper Zuschlag, jotka esittävät Julieta ja Jesperiä. He ovat parhaat ystävykset, mutta eivät pari. Eivät, vaikka heillä on yhteinen lapsi Theo.

Sarja sivuaa kolmekymppisille tärkeitä kysymyksiä kuten avioliittoa, uran ja perheen yhteen sovittamista, halua saada lapsia sekä myös päätöstä olla saamatta jälkikasvua. Yleisote on kepeä, humoristinenkin, mutta tilannekomediasta ei ole silti kyse.

Tuttu teema, eri aikakausi

Kolmekymppiset vertautuu luontevasti 1980-luvun lopun amerikkalaiseen sarjaan Thirtysomething eli Kolkyt ja risat. Näin myös, vaikka ajat ja asenteet ovat muuttuneet, ja erilaisista kulttuureistakin on kyse.

Edward Zwickin ja Marshall Herskowitzin luomaa Kolkyt ja risat –sarjaa tehtiin neljä kautta vuosina 1987–91. Sitä oltiin tosissaan elvyttämässä pari vuotta sitten osin samojen näyttelijöiden kanssa, mutta ABC-televisioyhtiö hylkäsi lopulta projektin. Ehkä siellä pelättiin, ettei aihepiiri enää 2020-luvulla olisi kiinnostanut katsojia siinä määrin kuin yli 30 vuotta sitten.

Kolkyt ja risat pyöri muutaman ystäväpariskunnan ja heidän sinkkuystäviensä ympärillä Philadelphiassa. Henkilöt edustivat niin sanottuja juppeja, nuoria kaupungissa asuvia ammattilaisia, joiden teinivuosiin yhdysvaltalainen vaihtoehtokulttuuri ja Vietnamin sodan vastustaminen oli lyönyt leimansa.

Sarja voitti useita Emmyjä ja se kiinnosti katsojia niin Yhdysvalloissa kuin muuallakin, kunnes katsojaluvut alkoivat 1990-luvun alussa hiipua ja Kolkyt ja risat lopetettiin. Myös osin siksi, että sen luojat Zwick ja Herskowitz halusivat siirtyä jo muihin projekteihin.

Pintaa syvemmälle

Kolkyt ja risat -sarjaa pidettiin aikoinaan edistyksellisenä ja uutta luovana amerikkalaissarjana, jossa aiemmin televisiossa käsittelemättömiä tai vain pinnallisesti hipaistuja teemoja tuotiin näkyvämmin esiin. Niitä olivat muun muassa tasa-arvo parisuhteessa, maskuliinisuus ja feminismi 1980-luvun näkökulmasta sekä seksi. Olipa Kolkyt ja risat myös ensimmäinen amerikkalainen prime time -sarja, jossa nähtiin intiimi hetki kahden miehen välillä.

Kritiikkiäkin sarja sai. Esimerkiksi feministi ja toimittaja Susan Faludi kirjoitti kirjassaan Backlash, että Kolkyt ja risat ennemmin vahvistaa kuin kyseenalaistaa perinteisen perhemallin ihannetta näyttämällä sarjan lapsiperheet positiivisemmin kuin sinkut.

Sarja oli kuitenkin sekä rakastettu että vaikutusvaltainen. Sen ihmissuhdekuvioita ja tyyliä on varioitu monissa sarjoissa, kuten esimerkiksi brittisuosikissa Rimakauhua ja rakkautta.

Kolmekymppiset ja Kolkyt ja risat -sarjoissa on paljon samaa, vaikka aika, kulttuurierot ja asenteiden muutos niitä erottavatkin. Molemmissa on kyse viihteestä, joka kepeyden kautta kurottaa hiukan pelkkää ajanvietettä pitemmälle.

Kolmekymppiset katsottavissa Yle Areenassa 15.7.

X