Komediasarja Fleabag tuo sikailevan naiskuvan uudelle vuosituhannelle

Brittiläinen Fleabag on oikeastaan kypsempi versio Todella upeeta -sarjasta, joka uursi uria esittämällä naiset koheltamassa kakaramaisesti ilman rangaistusta.

Jaa artikkeliLähetä vinkki

Toisella kaudella kuullaan joku sana suomeakin.

Brittiläinen Fleabag on oikeastaan kypsempi versio Todella upeeta -sarjasta, joka uursi uria esittämällä naiset koheltamassa kakaramaisesti ilman rangaistusta.
(Päivitetty: )
Teksti: Anu Räsänen

Fleabag on komediasarja, jolle nauraminen tuntuu kamalalta. Jokaisen naurun jälkeen tuntee putoavansa kuoppaan, kun käsikirjoitus kerta toisensa jälkeen paljastaa, kuinka onneton nimihenkilö on kaiken hillittömyytensä alla. Sarja ei tyydy revittelemään sillä, kuinka rohkea nainen voikaan olla. Sarja näyttää kokonaisen kuvan ihmisestä, joka osaa ja uskaltaa mutta ei voi kauhean hyvin.

Räävitön itsekeskeisyys nauratti 90-luvulla. Parin vuoden takainen elokuva osoitti kuitenkin, että vitsi alkaa olla tyhjiin naurettu.

Toinen kausi alkaa riipivällä jaksolla, jossa päähenkilö (sarjan käsikirjoittaja Phoebe Waller-Bridge) yrittää käyttäytyä perheillallisilla ja ehkä jopa paikata välejään Suomeen muuttaneen siskonsa kanssa. Yksityiskohtana mainittakoon, että jaksossa kuullaan joku sana suomeakin.

Fleabag, ke 5.2. klo 22.05  Tv2 

Kommentti: Käsikirjoittaja nosteessa

Tammikuussa nähtiin uusintana brittiläisen komediasarjan Fleabagin ensimmäinen kausi. Omaperäisen tökerön ja rakkaudennälkäisen nuoren naisen jatkuvista vääristä valinnoista kertova sarja henkilöityy sen kirjoittajaan ja pääosan näytelevään Phoebe Waller-Bridgeen.

Juuri nyt hänen nimensä television- ja elokuvantekijöiden huulilla. Tammikuun Golden Globeissa Fleabag palkittiin parhaana komediasarjana ja Waller-Bridge parhaana näyttelijänä. Hän on myös käsikirjoittanut sarjaa Killing Eve ja tulevaa James Bond -elokuvaa No Time to Die. Syksyllä uutisoitiin, että Waller-Bridge oli tehnyt kymmenien miljoonien käsikirjoitussopimuksen Amazonin kanssa.

Fleabagin ensimmäistä kautta kehuttiin, mutta keskiviikkona TV2:lla alkavaa toista kautta suorastaan ylistettiin. Waller-Bridgen tyylissä äkkiväärä huumori kohtaa tragedian. Haavoittuvuus tuo esiin ihmisen hauskimmat ja koskettavimmat puolet. Kaikessa tekemisessä näkyy pakottamattomuus, ja vaikka Waller-Bridgen tyylissä näkyy feminismi, hän ei saarnaa.

Onnimanni Liukkonen

Lue myös: Kunnianhimoisista yrityksistä noloihin epäonnistumisiin: Rehtori -komediasarjan pääosassa nähdään Terhi Suorlahti

X