Dokumenttisarja Komentoketju kuvaa sotatoimia laajasta näkökulmasta mutta vailla kriittisyyttä

© National Geographic
Tältä sota näyttää, dokumenttisarja lupaa. Kamerat ovat päässeet tallentamaan Yhdysvaltojen armeijan komennon kulun lentäjästä korkeimpaan kenraaliin taisteluissa Isisiä vastaan.

Komentoketjut ovat kuin tikkatauluja. Keskellä kaikkia katsoo Yhdysvaltojen presidentti, jonka lähikehillä kuuntelevat neuvonantajat ja armeijan korkeimmat kenraalit.

National Geographicin kuvausryhmä on 18 kuukauden ajan kuvannut komennon kulkua sodassa. Sarja alkaa Mosulissa Irakissa tammikuussa 2017, kun Obaman hallinnon aikaan Yhdysvaltain joukot ottavat osaa Isiksen kukistamiseen.

Presidentit eivät puhu, mutta korkein viranhaltija armeijan ketjussa, puolustushaarakomentajien neuvoston puheenjohtaja, kenraali Joseph Dunford kertoo näkemyksensä Mosulin operaation jälkiseuraamuksista.

Kertojana Kapteeni Amerikka

Kahdeksanosainen sarja täyttää lupauksensa ainutlaatuisuudesta. Sotatoimia ei ole kuvattu näin laajasta näkökulmasta aiemmin.

”Tältä sota näyttää”, kertoja Chris Evans sanoo.

Iskulausetta toistetaan, kun selvennetään, miten päätöksiä tehdään monimutkaisia tilanteissa Pentagonin pöydissä, taisteluissa Mosulissa tai Doharissa komentokeskuksessa. Sota näyttää ruuduilta, joista tuijotetaan satelliittikuvaa tärkeistä kortteleista.

Rouhea, rauhallinen kertoja Evans on kuin tunnettu roolihahmonsa Kapteeni Amerikka, kun hän selittää kuvien taustat ja komentoketjun merkityksen. Veteraanien puolestapuhuja Evans on sodan tunteen välittäjä, joka ymmärtää eri vallan ja vastuun merkityksen.

Aloitusjaksossa liittouneet joukot selvittelevät, miten Isisin pienoiskopterien, dronejen hyökkäyksiä voisi estää.

Jakson dramaattisin käänne on vallan vaihto Trumpin kauteen.

Ennennäkemätöntä kuvamateriaalia

Sarjassa mainitaan useasti, että tätä kamera ei ole aiemmin päässyt kuvaamaan, kuten hävittäjälentoa kesken tehtävän. Sotilaat hoitavat mainospuheen. Meidän pitää hoitaa bisnekset, lentäjä toistaa.

Yhdysvaltojen armeija ottaa median mukaan operaatioihin strategisista syistä. Hallitulla julkisuudella he voivat perustella omaa asemaa ja toimia. Sarjassa kritiikki on olematonta. Useissa kohtauksissa ruutuja ja kasvoja on sumennettu, mutta kiehtovaa olisi tietää, mitä materiaalia tuotantoryhmän on pitänyt leikata pois.

Kuvaajat löytävät asetelmia sodan turmelemasta kaupungista ja lähikuvia sotilaiden päätöksiä pohtivista kasvoista. Hetkittäin kuvamateriaalin laadukkuus ja tuoreus saa pohtimaan, kuinka paljon kameran läsnäolo on vaikuttanut palavereihin.

Brucespringsteenmäisen musiikin tahtiin etenevät kohtaukset sotilaiden paluusta lippujen liehuessa ovat lähempänä sankarillista sotaelokuvaa kuin CNN:n sotaraportointia.

Alun varoitusteksti mainitsee raakuuksista mutta sota ei näytä kauhistuttavalta. Sota on kurinalaisten ammattilaisten stressaava työpaikka.

Komentoketju, ti 6.2.klo 23.00 National Geographic