Korpelan kujanjuoksun viimeinen kausi alkaa – jäähyväiset maalaiskomedialle

Jaa artikkeliTilaa Seura
Korpelan kujanjuoksu
Anssi (Esa Latva-Äijö, vas.) ja Miisa (Karoliina Vanne) yrittävät ottaa selvää kaivosyhtiön kaavoituskoukeroista. Mukana häärää Jaska (Janne Kataja). © Jyri Pitkänen
Esa Latva-Äijö, Karoliina Vanne ja Janne Kataja panevat eloisasti kampoihin kaivoshankkeelle Korpelan kujanjuoksun kolmoskaudella. Enempiä Heikki Luoman landesarjoja Yle ei kuitenkaan enää tee.

Vuosien saatossa yhteen hitsautuneiden kirjoittaja Heikki Luoman ja ohjaaja Jukka Mäkisen maalaiskomediat ovat lopullisesti päättymässä.

On termiä hiukan tuunattu Ylellä jo aikaisemminkin, kenties junttimaisuusleiman välttämiseksi. Luoman-Mäkisen Korpelan kujanjuoksu (2016–2018) ja Pirunpelto (2009–2013) määriteltiin maalaiskomedian sijasta maaseutudraamoiksi, tutuista yleisöön purevista tyypittelyistä huolimatta.

Sankari on niin rehti kaveri, ettei hänestä voi olla pitämättä. Anssi Korpelaksi bongattu Esa Latva-Äijö on tässä suhteessa aivan parhaasta päästä. Mies jätti rikostoimittajan työt ja muutti Hangaslahden kuntaan mielessään luomutila ja lyhyemmällä tähtäimellä autokorjaamo.

Korjaamon hösläävä oikea käsi Janne Kataja on niin ikään osoittautunut loistokiinnitykseksi, kuten Korpelaan tykästyvä toimen nainenkin, Karoliina Vanne. Ehkä ehein – joskaan ei unohtumattomin – trio Luoman hittisarjojen noin 20-vuotisessa historiassa.

Hangaslahti on kuvitteellinen kunta, jonne Fine-Mining-kaivosyhtiö punoo suunnitelmiaan.

Mutta mitä sarjojen ystävät katsovat Korpelan päätöskauden jälkeen?

”Oikeata elämää”

”Kyllä näitä sarjoja pesee vielä meiltäkin, jos tilataan. On se minullekin jäänyt sisälle. Uskallan luvata Mäkisenkin puolesta”, Luoma, 74, heläyttää ehkä hieman yllättäen. Yle ei kaksikon sarjoja jatka.

”Minä olen tietenkin kiitollinen joka ainoasta katsojasta. En ole tietoisesti käsitellyt maalaisia tai kaupunkilaisia, vaan ihmisiä jotka ajattelevat maailmasta samalla tavalla kuin minä, aika terveesti.

Minulle maalaissarjat ovat oikeata elämää.”

Korpelan kujanjuoksuun kirjoittaja toi pahisosastolle oman löydön Jukka Sipposen. Onpa mahtava tyyppi, Luoma ajatteli nähdessään Forssan Teatterin Kauppamatkustajan kuoleman.

Sarjassa Sipponen esittää maaurakoitsija Muilua. Kesällä Luoma toteutti kotona Jokioisissa Sipposen kanssa kesäteatterina tv-aiheen Korkeuskammoa Kuusniemellä, joka jäi aikoinaan kuvaamatta. Lentokenttähanke sekoittaa kuntaa ja Suvia.

”Kulttuurisihteeri Suvi on pakko mainita lempihahmona. Miia Nuutila oli niin tuore ja raikas ensimmäisellä kaudella, kerta kaikkiaan”, Heikki Luoma sanoo.

Heikki ei ole feikki. Luoma on alkujaan Kyyjärveltä. Tuntuma kunnallispolitiikkaan taas on Lahden-vuosilta, jolloin mies johti kulttuurilautakuntaa.

Hipsteri maalla?

Korpelan kujanjuoksun tuottanut Anna-Maija Halonen paljastaa, ettei Ylen ole tarkoitus hylätä Korpelan katsojia, vaan katse on tulevaisuudessa. Kirjoittajanimeä uusille maalaisjatkumoille ei tiedetä, mutta elokuussa Yle piti mietintäseminaarin maaseutusarjoista. Kuultavana oli myös kunnanjohtaja Pohjois-Pohjanmaalta.

”Pohdimme, mitä se maalaisdraama on 2020 tai 2025. Missä ja miten ihmiset elävät? Asuuko maalla hipstereitä ja sirkkafarmareita?”, Halonen päivittää aihepiiriä.

Korpelan kujanjuoksu, su 26.8. klo 21.05 TV1

X