Koskinen-sarjassa näyttelevä Eero Aho liikuttui tamperelaisen komissarion kertomuksesta: ”Meitä molempia alkoi itkettää”

Jaa artikkeliLähetä vinkki
”En oikein ole dekkareiden lukija, mutta luin kyllä tätä roolia varten jonkin verran Jokista. Enemmän keskityin kuitenkin käsikirjoitukseen ja keskusteluihin ohjaajan kanssa”, Eero Aho sanoo.  © Eveliina Laitanen
”En oikein ole dekkareiden lukija, mutta luin kyllä tätä roolia varten jonkin verran Jokista. Enemmän keskityin kuitenkin käsikirjoitukseen ja keskusteluihin ohjaajan kanssa”, Eero Aho sanoo. © Eveliina Laitanen
Eero Aho näyttelee pääosaa Seppo Jokisen dekkareihin löyhästi pohjautuvassa Koskinen-sarjassa. Hänelle oli tärkeää tehdä roolityö, jossa poliisilla on tunteet.

Eero Aho päätti Koskinen-sarjan nimirooliin lähtiessään olla miettimättä, mitä Seppo Jokisen kirjasarjan lukijat häneltä mahdollisesti odottavat.

”En voi herättää henkiin kenenkään mielikuvaa kirjojen Koskisesta, joten sellaisesta on turha ottaa paineita. Ei töitä voi tehdä siltä pohjalta, että yrittäisi miellyttää kaikkia kirjasarjan faneja, vaan roolia on lähdettävä rakentamaan omien tunteiden ja ajatusten pohjalta yhdessä muiden näyttelijöiden kanssa”, Eero Aho toteaa.

Aholle oli keskeistä tehdä Koskisesta poliisi, jolla on tunteet.

”Lähtökohtani on, että Koskinen on syvästi ihminen. Hänestä tuntuu pahalta nähdä esimerkiksi kuollut nuori tyttö, ja hän myös näyttää sen, vaikkei ehkä siinä hetkessä. Semmoisen aitouden löytäminen helpotti omaa näyttelijäntyötä.”

Taustatyö alkoi itkettää

Eero Aho kiinnostui alun perinkin Koskisen roolista juuri siksi, että sarja lähestyy poliisin ammattia niin realistisesti. Rikosten ratkominen on raskasta työtä, jossa joutuu kohtaamaan elämän hirveimmät puolet. Poliiseilla ei ole supervoimia eikä erityislahjakkuuksia, ja rikollisetkin ovat aika tavallisia ihmisiä.

Jotta työ näyttäisi aidolta, kuvauksissa oli paikalla oikeita poliiseja neuvomassa näyttelijöitä ja vastaamassa näiden kysymyksiin. Jo kuvauksiin valmistautuessaan työryhmä pääsi tapaamaan useita poliiseja ja seuraamaan Poliisiammattikorkeakoulun opetusta Tampereella.

Aho kyseli poliiseilta paljon näiden henkilökohtaisista kokemuksista, jotta pääsisi kiinni väkivallan parissa työskentelevän ihmisen tunteisiin. Mitä kaikkea töissä voi tapahtua, ja missä kauheat kokemukset tuntuvat? Sattuuko vatsaan, tuleeko uni öisin?

”Kävin muun muassa erään iäkkään komisarion kanssa liikuttavan keskustelun, jossa hän kertoi, mitä kaikkea hänelle oli tapahtunut. Meitä molempia alkoi itkettää, kun hän puhui kokemuksistaan.”

Kuvaukset Tampereella

Aho piti Koskisen käsikirjoituksessa myös siitä, kuinka siinä kuvataan poliisia kotioloissaan.

”Työ on emotionaalisesti hirvittävän raskasta, mutta niistä jutuista ei voi puhua kotona eikä oikein missään. Minua kiehtoo se, miten Koskisen perhe-elämä nivoutuu yhteen työn kanssa – tai miten huonosti se nivoutuu yhteen työn kanssa.”

Koskisen puolisoa näyttelee Petra Karjalainen ja perheen poikaa Samuel Kujala. Hänen poliisikollegoinaan nähdään muun muassa Maria Ylipää, Turkka Mastomäki ja Pertti Sveholm.

Henkilöhahmot tai tarinankuljetus eivät noudata orjallisesti Jokisen dekkareiden tekstiä. Esimerkiksi sarjan ensimmäisessä tarinassa käsikirjoittajat Riku Suokas ja Heikki Syrjä ovat siirtäneet Koskinen ja raadonsyöjä -kirjan tapahtumat paperitehtaalta raitiotien ohjauskeskukseen.

Kirjoista tuttua on kuitenkin se, että tapahtumat sijoittuvat hyvin leimallisesti Tampereelle.

”Tampereella oli hienoa ja helppoa kuvata. Kaikki onnistui, ja ihmiset olivat hirveän yhteistyökykyisiä. Pääsimme kuvaamaan aivan minne tahansa, mikä oli ihmeellistä. Helsingissä emme todellakaan olisi päässeet”, Aho sanoo.

Eero Ahon tähdittämän Koskinen-sarjan ensimmäinen osa nähdään Nelosella, ja loput jaksot ovat toistaiseksi katsottavissa vain Ruutu+-palvelussa.

Koskinen, ma 29.11. klo 21.00, Nelonen

X