Kriitikon valinta: Kim Dotcom – Caught in the Web - ”Itseironia ja totuuden säästeleminen ovat internet-hahmon tavaramerkkejä”

Jaa artikkeliLähetä vinkki

Docventuresin illan dokumentissa tutustutaan tietokonehakkeri Kim Dotcomin elämänfilosofiaan.

(Päivitetty: )
Teksti: Tero Kartastenpää

Ökykartanon katolla liehuu siniristilippu, Kim Dotcomin suomalaisjuurien kunniaksi. Nettipahiksessa on tosiaan jotain suomalaista: ATK-edelläkävijyys, uuden rahan mauttomuus ja kyky piilottaa oma ahneus hyväntekijän viittaan.

Kim Dotcom – Caught in the Webiä (2017) katsellessa kannattaa pitää virnistävimmät hymiöt mielessä. Itseironia ja totuuden säästeleminen ovat internet-hahmon tavaramerkkejä.

Docventures-elokuvassa häntä verrataan taiteilijoita imevään loiseen. Dotcom on ansainnut miljoonia levittämällä leffoja, joiden oikeuksia hän ei omista. Hänen suuri piraattilaivansa, lataussivusto Megaupload suljettiin 2012, mutta miljonäärin taistelu Hollywoodia vastaan on vain yltynyt. Häneen kotiinsa tehty kommandomainen pidätysoperaatio on räikeä osoitus Yhdysvaltojen kyvystä ulottaa valtansa Uuteen-Seelantiin asti.

Ei isosta henkilöstä saisi kunnon otetta, ellei uusseelantilainen tähtidokumentaristi Annie Goldson olisi hankkinut laajaa ja suorapuheista haastateltavakaartia. Goldsonille on ollut onnenpotku, että Dotcomin loputon julkisuushimo vaatii jälleen tyydyttämistä. Dotcom antoi käyttöön arkistonsa hakkeriajoilta, kartanon ökyilystä ja pyrkimyksistä politiikkaan.

Päähenkilön kertomuksiin eri pidätysten taustoista ei voi luottaa, koska hän luo itsestään kuvaa valtiota vastaan kamppailevana sananvapaustaistelijana. Dotcom onnistuu houkuttelemaan esimerkiksi elämänsä kansalaisoikeuksille uhranneen tietovuotaja Edward Snowdenin puhumaan vaalitilaisuuteensa.

Netti ei onneksi unohda. Ei varsinkaan sitä, että sananvapaus on alkanut kiinnostaa, kun tilit on jäädytetty.

Docventures: Kim Dotcom – Caught in the Web, ke 4.10. klo 21.15 TV2

X