Kuin raivo härkä -elokuvan kokonaisuus on hermostunutta energiaa uhkuva mestariteos

Jaa kaverilleTilaa Seura
Robert De Niro
Robert De Niro treenasi huippukuntoon, mutta myös lihotti itsensä läpi vuosikymmenten kulkevaan Jake La Mottan rooliin. © Yle kuvapalvelu

Monet amerikkalaisen elokuvan merkkiteokset kertovat nyrkkeilystä, mutta yksi on ylitse muiden. Ohjaaja Martin Scorsese aloitti 1980-lukunsa nyrkkeilyelokuvalla, jonka vertaista ei elokuvahistoria tunne.

Usein amerikkalaisten nyrkkeilyelokuvien teemana on ollut lajin ympärillä pyörivä korruptio ja järjestäytynyt rikollisuus, mutta Kuin raivo härkä on psykologinen tutkielma miehestä, jonka sisällä kiehuva raivo teki hänestä kehässä mestarin ja yksityiselämässä häviäjän.

Tositarinaan Jake La Mottasta Scorsese lisäsi rutkasti omaa, vahvaa amerikanitalialaisen kulttuurin ja asenteiden tuntemustaan. Nyrkkeilyä hän kuvaa rankan fyysisesti, kivun voi melkein tuntea ja veren maistaa. Kokonaisuus on väkevä, jokaisella mustavalkoisella kuvallaan hermostunutta energiaa uhkuva mestariteos, jonka kruunaa Robert De Niron koko keholla tinkimättä toteutettu roolityö La Mottana.

De Niro saikin osasuorituksestaan uransa toisen Oscarin. Hyviä ovat myös Cathy Moriarty Jaken vaimona ja Joe Pesci hänen veljenään.

Kuin raivo härkä, to 21.3. klo 21.00 Yle Teema & Fem

X