Kuka anasti Ravelin Boléron? Dokumentti kertaa kappaleen kohtaloa

Jaa artikkeliTilaa Seura
Kuka anasti Ravelin Boléron?
Kuka anasti Ravelin Boléron? © Yle Kuvapalvelu
Fabien Caux-Lahallen dokumentti Kuka anasti Ravelin Boléron? kertaa Boléro -kappaleen taustat, mutta keskittyy sitten rahaan. Sävellys tahkosi sitä nopeasti Maurice Ravelille itselleen. 

Joidenkin mielestä se on maailman eroottisin kappale, toisten mukaan ärsyttävä korvamato. Maurice Ravelin (kuvassa) Boléro (1928) on joka tapauksessa teos, jonka vielä useammat tuntevat korvakuulolta kuin nimeltä. Kuinkas muuten, kun sitä soitetaan noin 15 minuutin välein jossain päin maailmaa.

Tekijänoikeustuloja Boléro on tuottanut vuosittain noin 2 miljoonaa euroa. Mutta kenelle? Tähän syventyy dokumentti Kuka anasti Ravelin Boléron?.

Hänen kuolemansa jälkeen oikeudet siirtyivät Edouard-veljelle, häneltä palvelusväelle ja lopulta veroparatiiseihin. Jos on Boléron huiluteema arvoituksellista luikerrusta, niin ovat myös kappaleen kohtalot maailmalla.

Sävellystä kommentoivat – sanoin tai sävelin – muun muassa pianistilegenda Arthur Rubinstein, jazzmies Benny Goodman, progehirmu Frank Zappa ja Ranskan entinen kulttuuriministeri Jack Lang.

Dokumentin jälkeen esitetään Maurice Béjartin Boléro, kuuluisan koreografin energinen tulkinta sävelmästä.

Kuka anasti Ravelin Boléron? su 31.1. klo 15.15 Yle Teema & Fem

Lue myös: Lumière! – Dokumentti elokuvataiteen varhaisimmasta historiasta

X