Kummisetäni & Kekkonen: Dokumentti Georg C. Ehrnroothin elämästä ja urasta toisinajattelevana poliitikkona

Jaa artikkeliTilaa Seura
Kummisetäni & Kekkonen, kuvassa Georg C. Ehrnrooth.
Kummisetäni & Kekkonen, kuvassa Georg C. Ehrnrooth. © Leif Weckström / Pressfoto Zeeland /JOKA / Museovirasto / Yle
Kummisetäni & Kekkonen -dokumentin Georg C. Ehrnrooth piti ääntä siitä, kuinka Kekkoselle junailtu jatkokausi presidenttinä oli niin perustuslakia vastaan.

Dokumenteissaan liike-elämän historiaan keskittynyt Michael Franck on nyt tehnyt ohjelman Kummisetäni & Kekkonen omistajasukujen näkyvästä edustajasta, joka nousi Kekkosta vastaan.

Kansanedustaja Georg C. Ehrnrooth (kuvassa) piti ääntä siitä, kuinka Kekkoselle 1970-luvun alussa poikkeuslailla junailtu jatkokausi presidenttinä oli niin perustuslakia kuin demokratiaakin vastaan. Vastarannankiiski sivalteli ainoana eduskuntasalissa sanaa ”suomettuminen”.

Haastateltavien kuten Stefan Wallinin on nyt perin helppo sanoa, että Suomi oli kummallisella tiellä, mutta aikanaan Ehrnrooth jäi todella yksin. Hänet savustettiin RKP:stä, joten oli perustettava marginalisoituna oma perustuslaillisten oikeistopuolue.

Erityismaustetta dokkariin ja rehellisyyttä jälkiviisauteen tuo se, että Ehrnrooth (1926–2010) oli dokumentaristin kummisetä. Nuori ja reipas Franck oli opiskelija- ja kunnallispolitiikassa lauman mukana Kekkosen kannalla. Rinnakkaisaineistoksi sopii uutuuskirja Kauko Kareesta, toisesta 1970-luvun toisinajattelijasta.

Kummisetäni & Kekkonen, ti 13.10. klo 18.30 Yle Teema & Fem

Lue myös: Kimmo Ohtonen matkusti Ukrainaan: ”Sota on edelleen käynnissä Ukrainassa ja lukemattomat lapset elävät konfliktin jaloissa”

X