Kuninkaallinen salaisuus -sarjan tarina ruotsalaismiehen ja kuningas Kustaa V:n suhteesta perustuu tositapahtumiin

Jaa artikkeliLähetä vinkki
Kuninkaallinen salaisuus
Kielletty rakkaustarina johti yhteen Ruotsin historian julmimmista oikeusskandaaleista. © Yle
Tarina kellarimestari Kurt Haijbyn ja Ruotsin kuninkaan Kustaa V:n suhteesta perustuu tositapahtumiin.

”Kukaan ei ole kunnioittanut ja rakastanut kuningasta kuten minä”, puolustautuu kiristyksestä syytetty ja tuomittu ruotsalainen Kurt Haijby (Sverrir Gudnason).

Hajby oli ravintoloitsija, joka tuomittuna rikollisena ei voinut saada alkoholilupia 1930-luvun Ruotsissa. Haijby kääntyi iäkkään leskikuninkaan Kustaa V:n (Staffan Göthe) puoleen yllättävin seurauksin: mies sai luvat, mutta hänestä tuli myös hallitsijan salainen rakastettu.

Homoseksuaalisuus oli laitonta, ja päättäväinen virkamieskunta halusi pitää suhteen salassa – tai mieluummin vangita Haijbyn. Tämän kirjoittama avainromaani kyseenalaisine vankilatuomioineen ja mielivaltaisine mielisairaalapassituksineen sai huomiota vasta kuninkaan kuoltua vuonna 1950.

Neliosainen minisarja Kuninkaallinen salaisuus kertoo Haijbyn tarinan häntä yhteisön ja virkamiesten uhrina ymmärtäen. Mikä kaikki on miten totta, siitä ei ole varmuutta. Ilmeisesti myös Haijbyyn kohdistetut pedofiilisyytökset sivuutetaan. Toteutukseltaan työ edustaa perinteistä henkilöpainotteista epookkidraamaa.

Kuninkaallinen salaisuus, sunnuntai 26.12. klo 21.00, Teema & Fem

Lue myös: Kuningatar Silvian vuosi on ollut täynnä terveyshuolia ja surua – Myös paljastukset isänsä Walther Sommerlathin natsimenneisyydestä shokeerasivat

X