Odotetut kuninkaalliset häät: Prinssi Harryn ja Meghan Marklen saavat toisensa

Marjukka Havumäki ja Kaisa Haatanen
Marjukka Havumäki (vas.) ja Kaisa Haatanen johdattelevat katsojat kuninkaallisten häiden pariin Ylellä. © Jyrki Valkama / Yle kuvapalvelu
Prinssi Harry ja Meghan Markle menevät lauantaina naimisiin. Yle esittää hääjuhlan suorana lähetyksenä.

Kuninkaallisten häiden katsojaluvut ovat vain kasvaneet vuosien saatossa. Kun Charles ja Diana menivät naimisiin vuonna 1980, 750 miljoonaa ihmistä seurasi lähetystä. Kate ja William panivat paremmaksi vuonna 2011. Heidän häillään oli peräti kaksi miljardia (!) seuraajaa. Saa nähdä kuinka Harryn ja Meghanin käy.

Glamouria uhkuvat kuninkaalliset häät kiinnostavat ihmisiä niin monarkistisissa kuin tasavaltalaisissakin maissa. Mutta niihin suhtaudutaan eri tavalla. Esimerkiksi Britanniassa hääjuhlien kulut ja ajatus kuningashuoneen tarpeellisuudesta herättävät jatkuvasti keskustelua.

”Suomessa voidaan helpottuneesti seurata häitä, sillä meillä ei ole kuningashuonetta, jonka ylläpitämisestä pitäisi maksaa veroa”, kertoo kirjailija Kaisa Haatanen.

”Mutta muisto Ruotsin ja Venäjän monarkioista on kuitenkin vahvasti läsnä, vaikka ei niitä aktiivisesti muistelisi. Kuninkaallisissa häissä on yhtymäkohtia myös perinteisiin prinsessasatuihin.”

Haatanen tuntee kuninkaalliset hyvin. Hän on esimerkiksi kirjoittanut tietokirjan Monarkian muruset yhdessä Sanna-Mari Hovin kanssa. Se on kattava ja humoristinen kuvaus maailman eri kuninkaallisista. Varsinkin suomalaisille kuninkaalliset häät tarjoavat vaivatonta ja vaaratonta todellisuuspakoa.

Vihkiminen Windsorin linnan Pyhän Yrjön kappelissa

Haatanen toimii kommentaattorina Harryn ja Meghanin häälähetyksessä. Varsinaisena selostajana on toimittaja Marjukka Havumäki, jolla on kokemusta lukuisista kuninkaallisista tv-häistä vuosien varrelta.

”Hääjuhlaan täytyy suhtautua kunnioituksella. Emme lähde esimerkiksi kommentoimaan ihmisten pukuja. Ei ole myöskään varaa virheisiin, kun puhutaan kunniamerkeistä ja muista yksityiskohdista. Monet katsojat saattavat tietää näistä asioista meitä enemmän ”, Havumäki kertoo.

Hääjuhlan kaava on selkeä. Aluksi nähdään vihkiminen Windsorin linnan Pyhän Yrjön kappelissa, minkä jälkeen siirrytään juhlakulkueeseen. Mutta mitä kaikkea ne pitävät sisällään on vielä epäselvää. Tietoa yksityiskohdista tulee tipottain.

”Toivon, että saisimme vihkipuheen ja kirkossa laulettavat virret ajoissa, jotta ne voisi kääntää ja tekstittää”, Havumäki sanoo.

”Varsinaisen vihkikaavan aikana olemme hiljaa, mutta muutoin pyrimme puhumaan siitä, mitä kuvassa näkyy. Käymme myös läpi Windsorin linnan historiaa ja kuninkaallisia hääperinteitä.”

Yksi asia on ainakin varmaa: juhla ei ala ennen kuin kuningatar on saapunut paikalle.

Prinssi Harryn ja Meghan Marklen häät, la 19.5. klo 13.50 TV1